Aansluit- en transportovereenkomst (ATO)

Een aanluit- en transportovereenkomst (ATO) wordt afgesloten voor de aansluiting op het elektriciteits- en gasnetwerk, het onderhoud en het transport van elektriciteit en gas. De overeenkomst voor kleinverbruikers wordt door de energieleverancier namens de netbeheerder afgesloten. De overeenkomst geldt voor onbepaalde tijd en wordt bij overstappen door de nieuwe energieleverancier wederom geëind.

Aansluit- en transportovereenkomst

De ATO wordt eigenlijk afgesloten met de netbeheerder en de kosten voor aanleg en onderhoud worden betaald via de aansluitkosten op de energierekening. (periodieke aansluitvergoeding) De kosten voor het transport onderverdeeld in leveringskosten en capaciteitstarief worden ook verrekend via de energierekening.

Informatie in ATO

De ATO bevat technische gegevens omtrent de aansluiting, waaronder de aansluitcapaciteit. De aansluitcapaciteit geeft hoeveel kubieke meter gas per uur (m3/h) of ampère elektriciteit (A) door de aansluiting kan. In de overeenkomst staan verder de contactgegevens voor vragen omtrent meterstanden, storingen en aansluitingsaanvraag.

Aanspreekpunt energieleverancier

Sinds 2013 geldt voor kleinverbruik het leveranciersmodel. De energieleverancier sluit de overeenkomst af namens de netbeheerder. De energieleverancier is het aanspreekpunt voor de ATO.