Besparen op verwarming

Slim omgaan met de verwarming door zes makkelijk tips te gebruiken levert je snel een voordeel van gemiddeld € 550 per jaar. Vooral in een niet of slecht geïsoleerde woning is zuinig stoken belangrijk. Juist door slimmer en efficiënter om te gaan met verwarming, verbruik je minder gas. Je comfort zal er niet minder om zijn door deze tips toe te passen.

Bespaartips verwarming

  • Sluit tussendeuren en verwarm alleen de ruimte waar je bent. Gemiddelde besparing € 200 per jaar.
  • Zet ‘s-nachts je thermostaat op 15 graden Celsius. Met vloerverwarming is 17-18 graden beter, anders duurt het opwarmen te lang. Besparing gemiddeld € 80 per jaar.
  • Als je thuis bent, de thermostaat 1 graad lager. Je produceert zelf ook warmte. Actief bezig? 19 graden is warm genoeg. Besparing gemiddeld € 80 per jaar.
  • Overdag wanneer je weggaat, de thermostaat op 15 graden Celsius. Gemiddelde besparing € 130 per jaar.
  • Verwarm je slaapkamer niet. Je slaapt zelf beter. Besparing € 60 per jaar. (gemiddeld)
  • Zet één uur voor het slapen gaan, de thermostaat alvast op 15 graden. Gemiddeld € 20 per jaar besparen.

Besparen door isoleren

De besparingen die genoemd zijn, gelden voor gemiddelde woningen en huishoudens. Hoeveel energie je verbruikt hangt af van jouw woning, de grootte van jouw huishouden en gedrag van jouw huishouden. In een woning zonder goede isolatie en met een oude cv-ketel kun je meer energie besparen (omdat je veel meer energie verspilt), dan in een woning die door woningisolatie en een HR-ketel weinig warmte verliest. In een goed geïsoleerde woning bespaar je het meest door de thermostaat één graad lager te zetten. In een slecht geïsoleerde woning gaat veel warme verloren, zuinig stoken dient samen te gaan met de verbetering van isolatie en ventilatie. Isolatie bespaart meer en verbetert het comfort van je woning.