CBS: 1 op de 8 huishoudens veranderde van energieleverancier

In 2017 is ruim 12 procent van de huishoudens veranderd van energieleverancier, aldus het CBS. Het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) voerde het onderzoek uit naar aanleiding van een vraag vanuit de Tweede Kamer.

Regionale verschillen

Het onderzoek laat zien dat er grote regionale verschillen zijn. In het noorden en oosten van het land ligt het percentage overstappers hoger dan gemiddeld. In Staphorst, Tubbergen, Dinkelland en Wierden, gemeenten in Overijssel, is 20 procent van de huishoudens gewisseld van energieleverancier. Hoger dan 18% is het aantal overstappers in Nuenen, Gerwen en Nederwetten, Heeze-Leende en Best (Noord-Brabant), Bunschoten (Utrecht) en Scherpenzeel (Gelderland). Relatief laag is het percentage overstappers in hert zuidwesten van het land en in de steden Amsterdam, Rotterdam en Den-Haag. Zeeland kent de laagste percentage overstappers. Traditioneel gezien heeft DELTA een sterke vertegenwoordiging in Zeeland. Geldt dit ook voor Nuon (Amsterdam) en Eneco (Rotterdam en Den-Haag)?

Benieuwd naar de cijfers van jouw eigen woonplaats? Bekijk de cijfers op de website van het CBS.

Onderzoek CBS

Voor het onderzoek heeft het CBS gebruik gemaakt van het Centraal Aansluitingenregister. In dit register zijn alle aansluitingen opgenomen met per aansluiting de actuele energieleverancier. Het CBS heeft alleen de aansluitingen van particuliere woningen gevolgd waarop in de onderzoeksperiode hetzelfde huishouden woonde. Hiermee wordt voorkomen tot verhuizingen worden meegerekend als overstappers.

Energiemonitor 2018: 1,3 miljoen overstappers

Eerder dit jaar maakte de ACM in haar jaarlijkse energiemonitor bekend dat steeds meer mensen overstappen. Over de periode april 2017 tot en maart 2018 waren dat 1,3 miljoen huishoudens. Volgens de toezichthouder verwacht ruim een kwart van de consumenten in de komende 3 jaar (opnieuw) over te stappen.