Consumentenprijzen over 2018 zijn gestegen door stijging energieprijzen

De consumentenprijzen 2018 zijn gemiddeld 1,7% hoger dan in 2017, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De grotere stijging word vooral veroorzaakt door de prijsontwikkelingen op de energiemarkt. In vergelijking tot 2017 steeg de elektriciteitsprijs met gemiddeld 15,7% en de prijs voor gas met gemiddeld 7,5%.

Consumentenprijzen 2018

De consumentenprijzen worden jaarlijks onderzocht door het CBS. Met de Consumentenprijsindex (CPI) wordt de prijsontwikkeling van alle consumptieve bestedingen van Nederlandse consumenten gemeten en de CPI is een belangrijke maatstaf voor inflatie.

In het onderzoek naar de consumentenprijzen 2018 blijkt dat de grootste uitschieter elektriciteit was. De elektriciteitsprijzen stegen bijna 16% door de hogere tarieven en overheidsheffingen. Ook gas behoorde in de top van uitschieters.

Kijkend naar 2018 dan is de stijging de grootste na 2013. Toen stegen de consumentenprijzen sterker, mede door de aanpassing in het btw-tarief van 19% naar 21% in oktober 2012.

Energieprijzen 2018

De prijzen voor elektriciteit en gas komen tot stand door vraag en aanbod. Afgelopen jaar lieten de prijzen een opwaartse trend zien.

Elektriciteit steeg flink door  vraag naar kolen en gas voor de opwekking van elektriciteit. Bovendien werden de CO2 rechten ook duurder en deze werken door in de elektriciteitsprijzen. Daarnaast bleek België te kampen met storingen in haar kerncentrales waardoor de import vanuit Nederland volledig werd benut.

De groothandelsprijzen voor gas zijn afgelopen jaar ook gestegen door diversen oorzaken. De warme zomer veroorzaakte meer seizoensvraag naar elektriciteit (airco’s). Gasopslagen werden eerder gevuld voor de winter 2018/2019. En door de stijging van CO2 rechten werd het bovendien interessanter om gas te gebruiken voor elektriciteitsopwekking. Voor komende jaren is een opwaartse trend te verwachten door de dalende productie van het Groningenveld en meer gasimport.

Verwachtingen 2019?

De tarieven die consumenten betalen voor energie zijn opgebouwd uit de leveringstarieven, overheidsheffingen en btw. Voor 2019 heeft de overheid de energiebelastingen en heffingskorting aangepast waardoor energie flink duurder is geworden. Ook de aanpassingen in de leveringstarieven maken dat energie duurder is geworden.

Wil je de energieprijzen voor 2019 eenvoudig vergelijken? Met onze energievergelijker vind je de beste deal. Vul de gegevens in en check direct waar je het voordeligste uit bent. De vergelijker geeft de kosten inclusief eventuele welkomstkorting. Heb je nog wensen op het gebied van contractduur, duurzaamheid of energieleverancier? Gebruik dan de filters in de energievergelijker. Vergelijk de resultaten en bespaar direct tot honderden euro’s.

Stop met te veel betalen: kies vandaag nog een betere deal