Contract Einde Register (CER)

Het Contract Einde Register (CER) is een centraal register met voor kleinverbruikaansluitingen de lopende contracten voor elektriciteit en gas. Per contract zijn onder meer de volgende gegevens opgenomen: 1) huidige energieleverancier, 2) opzegtermijn en 3) einddatum van het lopende contract. De gegevens zijn in te zien door de energieleveranciers. Het doel van het CER is het voorkomen van dubbele (overlappende) contracten en derhalve mogelijke opzegboetes vanwege contractbreuk door de consument. Deelname aan het Contract Einde Register is niet verplicht, maar vrijwel alle leveranciers maken gebruik van het register.

Hoe werkt het CER?

Alvorens het overstappen van energieleverancier, kan de nieuwe leverancier een controle uitvoeren via het CER. In het register staat of desbetreffende klant nog een lopend contract heeft en de einddatum van dit contract. Op basis van de einddatum zijn de volgende situaties mogelijk.

  • Einddatum lopende contract ligt in nabije toekomst. Indien het geval, dan zal de nieuwe energieleverancier ervoor zorgen dat het nieuwe contract aansluit op het oude contract.
  • Einddatum lopende contract ligt in de verre toekomst. Indien het geval, dan zal de nieuwe leverancier ervan uit gaan dat het contract per direct overgenomen dient te worden. Mogelijk dat de oude energieleverancier een opzegboete in rekening gaat brengen.
  • Contract voor onbepaalde tijd. Contracten voor onbepaalde tijd zijn per direct opzegbaar, rekeninghoudend met een eventuele opzegtermijn van één maand.