In België dreigt een stoomtekort vanwege onderhoud aan zes van de in totaal zeven kernreactoren. Doel 3 zal in november de enige reactor zijn die operationeel is. Dat is niet genoeg omdat het land sterk leunt op kernenergie. In 2017 was bijna 50% van de elektriciteitsproductie afkomstig uit kernenergie.
Stroomtekort november
Het Federaal Planbureau waarschuwt dat door het onderhoud in november een tekort aan stroom dreigt. Alhoewel het dreigende stroomtekort kan worden opgevangen door stroom uit Nederland en Frankrijk, zijn ook de weersomstandigheden van invloed.
In 20% van de Belgische huishoudens wordt stoom gebruikt voor te verwarmen, daarnaast wordt er veel elektrisch gekookt. Het tekort zal mogelijk vooral voordoen tijdens de avondpiek. Kijkend naar vorig jaar dan was november geen extreem natte of koude maand en bedroeg het verbruik 13 gigawatt. Met zes reactoren in onderhoud, is aanpassing van de vraag naar elektriciteit in de extreme situatie nodig.
Wettelijk mag er drie uur per jaar een stroomtekort zijn. Echter de huidige situatie geeft aanleiding voor het Planbureau om haar schatting bij te stellen naar 20 uur voor sommige gemeentes of zones.
Betonrot en onderhoud
De kernreactoren Tihange 2, 3 en Doel 4 kampen alle met betonrot. Tihange 1 en 2 zouden uiterlijk oktober heropstarten. Onlangs maakte ENGIE Electrabel bekend dat de heropstart pas in voorjaar van 2019 zal zijn. Tihange 1 krijgt een geplande onderhoudsbeurt vanaf eind oktober. Doel 1 en 2 liggen al enige tijd stil vanwege een lek in het reserve koelsysteem en herstart is uitgesteld tot december, maar de herstart werd ook al eerder uitgesteld.
Vlaams minister voor Energie Bart Tommelein (Open VLD) meent dat het dreigende stroomtekort ‘bewijst dat de kerncentrales geen bevoorradingszekerheid bieden en we nog meer moeten investeren in hernieuwbare energie’. ‘Gascentrales die snel in- en uitgeschakeld kunnen worden, moeten er dringend komen’, zegt hij op Twitter.
Dreigen tekort en invloed op stroomprijzen
Het dreigende tekort heeft ook invloed op de marktprijs voor stroom in Nederland en Frankrijk. In Nederland is elektriciteit al duurder dan het in jaren is geweest. Ook België maakt zich op voor sterk stijgende stroomprijzen. Het is de vraag of de huidige aanbiedingen van de Belgische energieleveranciers al rekening hebben gehouden met de stijging in de markt.