easyEnergy – van easyJet – nieuwe speler op de energiemarkt

Het bedrijf achter easyJet, de prijsvechter in de luchtvaartmaatschappij, start in Nederland een nieuwe energieleverancier. De nieuwe energieleverancier easyEnergy gaat de Nederlandse energiemarkt openbreken door consumenten rechtstreeks toegang te bieden tot de groothandelsmarkt.

Consumenten worden gelokt met welkomstbonussen en kortingen waardoor energie goedkoop lijkt. Maar na afloop van je energiecontract ga je honderden euro’s meer betalen, tenzij je ieder jaar blijft overstappen. De nieuwkomer wil dit doorbreken door de energiemarkt op te schudden met lage prijzen en een eerlijke sobere dienstverlening. De energiemarkt voor de consument is intransparant aldus easyEnergy.

Abonnement kosteloos opzegbaar

Energiecontracten zijn ieder moment kosteloos opzegbaar. Omdat easyEnergy rechtstreeks inkoopt op de groothandelsmarkt en deze prijzen één op één in rekening worden gebracht bij de consumenten is daarom geen sprake van een opzegboete. Consumenten kunnen ieder moment over stappen naar een andere energieleverancier mocht daar aanleiding voor zijn. Het abonnement en dus verdienmodel van easyEnergy is de € 5 per maand die in rekening wordt gebracht per aansluiting. Dus maximaal € 120 voor elektriciteit en gas.

Slimme meter

De slimme meter maakt het mogelijk om het vernieuwde verdienmodel (business model) uit te rollen in de Nederlandse markt. Nederland kent nu ruim 3 miljoen slimme meters. De slimme meter maakt het mogelijk om op uurbasis het verbruik uit te lezen. Het voordeel voor de consument, de prijzen voor stroom verschillen per uur en voor gas verschillen de prijzen per dag.

De praktijk

De nieuwkomer voldoet aan alle eisen die door de ACM gesteld worden aan energieleveranciers. De vergunning is onder naam van e-Energy. De consument ontvangt per dag de leveringsprijzen. De prijzen van stroom worden om 12:00 uur bepaald voor de dag erop. (inkoop APX) De prijzen voor gas worden om 06:00 uur bepaald voor die dag tot 06:00 uur de ochtend erna. (inkoop GasTerra)

Het fluctuerende karakter van de stroom- en gasprijzen maakt het lastig in te schatten wat jaarlijks de daadwerkelijke kosten voor energie zijn. Met name gas heeft op de gemiddelde energierekening een groot aandeel in de totale kosten. Juist de temperatuurafhankelijkheid en dat in de winter de gasprijzen structureel hoger liggen, maakt het dat de energiekosten structureel hoger liggen dan in de zomer. Een indicatie voor de prijzen ten opzichte van het gangbare inkoopcontracten 5% tot 15% lager over enkele jaren. De kanttekening die easyEnergy maakt: “Dit is geen garantie dat uw prijs niet gedurende een bepaalde periode iets hoger kan uitkomen dan de prijs van sommige vaste termijncontracten. De prijs is namelijk de marktprijs.”

Klantenservice

easyEnergy maakt deel uit van de ‘easy family of brands’. De dienstverlening is via internet, daarom kan easyEnergy de kosten laag houden. Geen dure kantoorpanden, easyEnergy huurt een flexibele kantoorruimte in Den Haag. Met een klein team en vergaande automatisering, is de klantenservice sober doch eerlijk. Contact kan via chat, email en WhatsApp. Telefonisch contact is niet mogelijk.