Eneco voor € 4,1 miljard in Japanse handen

Energiebedrijf Eneco wordt voor 4,1 miljard euro verkocht aan het Japanse consortium bestaande uit Mitsubishi en het energiebedrijf Chubu. Dat werd maandag bekend gemaakt door de betrokken partijen. De nieuwe aandeelhouders kiezen voor de lange termijn, met volledige steun voor de versterking van de duurzame strategie van Eneco.

Verkoop Eneco

De verkoop van Eneco werd in 2017 geoppert door de grootste aandeelhouders; de gemeenten Rotterdam, Den-Haag en Dordrecht. Begin 2019 werd overgegaan tot een gecontroleeder verkoop van Eneco. Tot de geïnterseerde partijen behoorde onder meer Shell / PGGM, Rabobank / KKR Infrastructure en de Australische investeringsmaatschappij Macquarie. Het consortium Mitsubishi Corporation (80%) en Chubu (20%) deden uiteindelijk het beste bod voor de aandeelhouders en alle overige stakeholders van Eneco.

Toekomst Eneco

Met de nieuwe aandeelhouders wordt voorzien in de verdere voortzetting van de duurzame koers van Eneco. Het consortium gaat Eneco verder uitbouwen en alle Europese activiteiten worden vanuit geleid. Bovendien worden Misubithi’s offshore windactiviteiten (meer dan 400 MW) ondergebracht bij Eneco.

In Nederland blijft Eneco zelfstandig opereren als opwekker en leverancier van energie. En blijven de werkgelegenheid en arbeidsvoorwaarden ongewijzigd.

De 44 gemeentelijke aandeelhouders dienen de komende periode definitief te besluiten over de overname van Eneco door Mitsubishi/Chubu.