Energiebesparing

Besparen op energie is een kwestie van doen en laten. Dat begint bij bewustwording. Wat is energie eigenlijk? De natuurkundige omschrijving van energie, energie is de capaciteit van een systeem om warmte, licht of beweging te produceren. Als gebruiker biedt energie ons comfort. We hebben licht het moment dat we de lichtschakelaar omzetten, we gebruiken gas voor verwarming en warm water, koelen ons voedsel door het gebruik van een koelkast en gebruiken dagelijks onze smartphone. Energie maakt onderdeel uit van onze samenleving. We kunnen niet zonder energie.

Juist deze bewustwording en het stellen van vragen, helpen je om energie te besparen. Welke vragen kan je stellen?

  • Hoe stook je? Wil je een warm comfortabel huis? Of wil je het zelf comfortabel hebben? Een warme trui is laatste geval ook toereikend. Kijk ook naar de andere tips voor besparen.
  • Hoe douche je? Hoe lang douche je? Een warme douche of een koude douche? Dat is persoonlijk, probeer eens uit wat het brengt om wat kouder te douchen. Korter douchen is natuurlijk ook een winst.
  • Hoe doe je de was? Was je op 30 graden Celsius of warmer? Was je met een volle wasmachine?

Het is vaak een kleine moeite om de dingen anders te doen. Het vergt een bewuste keuze. Maak de keuze en ga 30 dagen aan de slag. Het kost ongeveer 30 dagen om gedrag te veranderen, maar het levert wel wat op. Ruim 90% van de energierekening komt voort uit ons eigen gedrag.