Energiecoöperaties hebben interesse in Eneco

Naast Shell / PGGM hebben verschillende energiecoöperaties interesse in Eneco. RescoopNL heeft zich aangemeld als potentiële koper. Ook burgerbeweging Den Haag Fossielvrij heeft interesse.

Crowdfunding

In de zomer van 2017 kwam een beweging opgang om Eneco in handen van burgers te laten komen. Aanleiding was de aankondiging van de verkoop door de 53 gemeenten die eigenaar zijn van Eneco. Rescoop, energieleverancier Om en crowdfundingplatform Greencrowd bundelden hun krachten. Het plan werd lang niet door iedereen serieus genomen omdat het mensen vroeg om niet een bedrag te storten maar aan te geven welk bedrag mensen bereid zouden zijn om te gaan storten mochten de plannen doorgaan.

Energiecoöperaties

Uiteindelijk bleek dat de crowdfunding Enecoöperatie niet als potentiële koper van Eneco verder te gaan maar de Europese federatie van energiecoöperaties. Tot afgelopen zondag 3 maart 18:00 uur konden geïnteresseerde kopers zich melden bij de Britse bank Citigroup die het verkooptraject begeleid. In het traject is sprake van een gecontroleerde veiling waarbij randvoorwaarden kunnen worden gesteld aan potentiële kopers. Bijvoorbeeld randvoorwaarden zoals duurzaamheid of financiële daadkracht. De verwachting is dat Eneco zo’n 3 miljard euro gaat opbrengen. RescoopNL houdt de optie tot crowdfunding om een serieus bod te kunnen doen op Eneco.

Den Haag Fossielvrij

Naast energiecoöperaties heeft de lobbyclub Den Haag Fossielvrij zich aangemeld bij Citigroup. Achterliggende gedachte is dat het warmtenet in Den Haag straks benut wordt als natuurlijk monopolie. PGGM is reeds aandeelhouder van Ennatuurlijk dat warmtenetten in beheer heeft.

Den Haag Fossielvrij heeft als plan Eneco straks op te splitsen in een warmtedeel en een elektriciteitsdeel. Dat laatste vervolgens weer verder te verkopen. Het warmtedeel wordt vervolgens eigendom van de gemeenten of burgercoöperaties. Vergelijkbaar met Denemarken blijven warmtenetten dan in publieke handen.