Energiediefstal; hennepkwekerijen stelen 114 miljoen kWh stroom in 2019

In 2019 werd energiediefstal ontdekt bij 2.300 hennepkwekerijen en deze tapten illegaal 114 miljoen kilowattuur stroom af. Energiediefstal brengt hoge maatschapelijke kosten met zich mee en leidt tot zeer brandgevaarlijke situaties.

Illegale aansluitingen en brandgevaar

Hennepkwekerijen worden vaak illegaal en ondeskundig aangesloten op het elektriciteitsnetwerk. Daarnaast zit de elektrische installatie in het pand vaak amateuristisch in elkaar. Tezamen zorgt dat voor gevaarlijke situaties. Het hoge continue stroomverbruik leidt tot overhitting en het smelten van kabelisolatie met als gevolg het kunnen ontstaan van kortsluiting en brand. Met hennepkwekerijen in woonwijken onstaan levensgevaarlijke situaties voor de vaak onwetende omwonenden.

Hoge maatschappelijke kosten

De 2300 hennepkwekerijen die zijn ontdekt vormen slechts een tipje van de ijsberg. In Nederland zijn naar schatting 30.000 hennepkwekerijen, die elk jaar bijna 1 miljard kWh aan stroom stelen. Dat is meer dan alle huishoudens in Rotterdam in een jaar verbruiken. De diefstal brengt hoge maatschappelijke kosten met zich mee. Netbeheerders (en dus alle aangelosten) draaien op voor ongeveer 60 miljoen euro aan kosten. Bovendien loopt de overheid rond de 135 miljoen euro aan belastingen mis.