Energiekosten

Energiekosten zijn opgebouwd uit verschillende onderdelen, namelijk de leveringskosten, netbeheerkosten, overheidsheffingen, vermindering energiebelasting en btw. Maandelijks wordt via een voorschot op basis van een verbruiksschatting een deel van de energiekosten in rekening gebracht. Elk jaar ontvang je een jaarrekening, welke op basis van het werkelijke energieverbruik. Het verschil tussen het geschatte verbruik en het werkelijk verbruik bepaald of alle energiekosten betaald zijn, of dat er bijbetaald dient te worden.

Energiekosten en verbruik

De energiekosten worden bepaald door vaste kosten en variabele kosten. Hetgeen vast staat zijn de netbeheerskosten, de overheidsheffingen, vermindering energiebelasting en btw. De variabele kosten worden bepaald door de leveringskosten. Om de energiekosten laag te houden zijn twee zaken van belang. Enerzijds de tarieven voor elektriciteit en gas alsmede het vastrecht. Anderzijds de verbruiken welke afhankelijk zijn van het gebruik.

Elektriciteitskosten

De kosten voor elektriciteit worden mede bepaald door de leveringstarieven, vastrecht en verbruik. De elektriciteitstarieven bepalen samen met het elektriciteitsverbruik de variabele leveringskosten. De vaste kosten voor levering bestaan uit het vastrecht. De elektriciteitskosten zijn de optelling van de vaste en variabele leveringskosten, de netbeheerkosten, de overheidsheffingen, vermindering energiebelasting en btw.

Gemiddelde elektriciteitskosten

De elektriciteitskosten worden met name bepaald door het aantal personen in een huishouden. Het gemiddeld verbruik voor alle huishoudens is 2.910 kWh. De daadwerkelijke kosten hangen nauw samen met het gebruik van de elektrische apparaten en de energiezuinigheid. Gemiddeld is een Nederlands huishouden aan stroom een bedrag van € 40 per maand kwijt.

Aantal personen in huishouden Gemiddeld verbruik per jaar Kosten per maand
1-persoons 1.840 kWh 22 EUR
2-persoons 2.930 kWh 40 EUR
3-persoons 3.590 kWh 51 EUR
4-persoons 4.040 kWh 58 EUR
5-persoons 4.520 kWh 66 EUR
6-persoons 4.830 kWh 71 EUR
Gemiddeld per huishouden 2.910 kWh 40 EUR

Informatiebron: NIBUD (geraadpleegd 24-09-2017) Kosten zijn inclusief btw op basis van gemiddeld elektriciteitstarief van 0,1948 EUR/kWh en gemiddelde van vaste kosten. (inclusief teruggave van energiebelasting)

Gaskosten

De kosten voor gas zijn de optelling van de leveringskosten, netbeheerkosten, overheidsheffingen en btw. De variabele leveringskosten zijn afhankelijk van het gasverbruik en de gastarieven.

Gemiddelde kosten gas

Gas wordt hoofdzakelijk gebruikt voor verwarmingsdoeleinden. Daarnaast wordt gas gebruikt voor warm water en om te koken. Het verbruik is vooral afhankelijk van het type woning. Het gemiddelde gasverbruik van alle woningen bedraagt 1.410 m3.

Woningtype Gemiddeld verbruik per jaar Kosten per maand
Flat 940 m3 67 EUR
Tussenwoning 1.300 m3 86 EUR
Hoekwoning 1.570 m3 100 EUR
2 onder 1 kap 1.860 m3 145 EUR
Vrijstaand 2.430 m3 66 EUR
Gemiddeld alle woningen 1.410 m3 92 EUR

Informatiebron: NIBUD (geraadpleegd 24-09-2017) Kosten zijn inclusief btw op basis van gemiddeld gastarief van 0,6234 EUR/m3 en gemiddelde van vaste kosten.

Wacht... Laat je deze maand echt honderden euro's liggen?

Dagen
Uren
Minuten
Seconden

Regel je besparing in 5 minuten!

Kies nu de beste deal:

  • Exclusieve acties & aanbiedingen
  • 14 dagen bedenktijd