Energieprijzen in Belgie uitzonderlijk laag

De coronacrisis heeft uitwerking op de energieprijzen in Europa. In Nederland zijn de prijzen voor gas en stroom afgelopen maanden sterk gedaald en ook in België is nu het moment om te profiteren van de lage energieprijzen. Er valt nu tot 360 euro te besparen op gas en stroom.

Energieprijzen sterk gedaald

“Wie honderden euro’s wil besparen, moet nu van energiecontract veranderen”, aldus de energieregulator CREG. De prijzen voor gas en elektriciteit zijn in één jaar tijd tot 30% goedkoper geworden. Dat kan een beparing opleveren van 365 euro op de energiefactuur. Naast gas en elektriciteit is ook stookolie meer dan de helft goedkoper geworden als gevolg van verschillende oorzaken.

Gasprijzen België historisch laag

De federale energieregulator CREG kwam met een vergelijk van de verbruikscijfers en andere inzichten aangaande de gasmarkt van België. In vergelijking met de tweede week van maart was het gasverbruik op 26 april met maar liefst 39% gedaald. Zeker dat het warme weer mede een oorzaak heeft, maar met name de effecten van het coronavirus. Vanaf de derde week van maart ging België in lockdown en viel het gasvebruik van de industrie en gasgestookte elektriciteitscentrales flink terug.

De vraag naar gas was al bijzonder laag tijdens de afgelopen zachte winter. De gasmarkt kende al een overaanbod door onder meer de toegenomen import van goedkoop schaliegas uit de VS. Dit veroorzaakt al maanden een daling van de gasprijs. Met de coronacrisis is de druk op de gasprijs alleen groter geworden.

Ondanks de mogelijkheid om gas op te slaan en hiermee prijsschokken enigzins beperkt worden blijkt de opslagcapactiteit 10% hoger te liggen dan normaal. De vulgraad van de opslagreserves ligt al op 85% aldus de landelijk gasnetbeheerder Fluxys die het beheer heeft over de LNG terminal in Zeebrugge en de ondergrondse gasopslag in Loenhout. Nu de opslagcapacititeit volloopt en dit ook het geval is in de buurlanden, neemt de druk toe. Mogelijk volstaat opslag niet en moeten die gasoverschotten direct worden verkocht. Dat geeft een neerwaartse prijsdruk.

Gezinnen moeten nu van gascontract veranderen, adviseert de CREG. Maar liefst 7 op de 10 gezinnen zouden jaarlijks ruim 230 euro kunnen besparen op hun gasfactuur.

Stroomfacturen tot 18% goedkoper

De elektriciteitsmarkt laat een nog ingrijpender beeld zien als gevolg van de coronacrisis. Op paasmaandag stond de stroomprijs op de groothandelsmarkt bijna de hele dag negatief, tot -115 euro per megawattuur. Er was sprake van een stroomoverschot dat bijna twee derde van de windparken op zee stilgelegd moest worden. Zelfs industriële afnemers werd verzocht om extra stroom af te nemen om het elektriciteitsnetwerk in balans te houden. Die afnemers kregen geld toe als gevolg van de negatieve prijzen.

Het elektriciteitsverbruik reageert snel om de stand van de economie. Een versterking of verzwakking van de economie zie je meteen terug in het elektriciteitsverbruik en de prijs. Met de coronacrisis is dat niet anders. Met de aankondiging van de lockdown gingen de prijzen al omlaag. Zondag 22 maart noteerde al negatieve stroomprijzen in België en de daarop volgende zondagen was dat ook het geval. Eenzelfde beeld was ook te zien in de omgringende landen. Eind maart liet de de landelijke elektriciteitsnetbeheerder elia weten dat het stroomverbruik al met 18% was gedaald, met momenten tot -25%.

De combinatie van vraag en aanbod bepaald de prijs voor elektriciteit. De lage vraag door corona en een overschot van groene stroomproductie als kerncentrales die hun stroomproductie niet konden verminderen deden de elektriciteitsprijzen kelderen. Op 13 april stonden de prijzen op de groothandelsmarkt in het donkerrood. Maar ook dinsdag 21 april, een ‘normale’ werkdag na de paasvakantie gaf rode cijfers. Een uitzonderlijke situatie die niet eerder zich liet zien. Echter de laatste week zijn de prijzen weer positief, zij het dat deze nog erg laag zijn.

Voor huishoudens zijn de prijzen nog niet negatief omdat zij geen stroom kunnen kopen op de groothandelsmarkt. Toch profiteren consumenten van de negatieve prijzen omdat deze worden verrekend in de stroomfactuur. CREG laat weten dat de gemiddelde prijs van stroomcontracten voor alle Belgische huishoudens in april echt is ingestort. Een variabel stroomcontract is sinds april 2019 18% goedkoper geworden. Voor een vaste prijs contract is dat 13%.

Ruim drie kwart van de Belgische huishoudens kan 135 euro besparen door nu zijn stroomcontract te heronderen of naar een andere leverancier over te stappen, aldus de CREG.

Nu ruim 360 euro besparen op energie?

Met onze vergelijker vind u gemakkelijk de goedkoopste energieleverancier. Een voordeliger of goedkoper energietarief aanvragen was nog nooit zo gemakkelijk. Bespaar tot ruim 360 euro.

  • Gemakkelijk: Uw nieuwe leverancier regelt alles voor u
  • Gratis overstap: U betaalt geen aansluit- of opzegkosten
  • Geen Onderbrekingen: Energielevering wordt nooit onderbroken
  • Uw meters blijven gelijk: Er moet niets aan uw meters aangepast worden