Energierekening betalen met Bitcoin

De Nederlandse energieleverancier BAS Nederland accepteerde in het verleden Bitcoin als betaalmiddel om de energierekening te betalen. Het paste in de filosofie om de onafhankelijkheid van oude, beperkende systemen te verminderen. Zoals BAS Nederland (Beneficial to All Stakeholders) dat deed binnen de energiesector, zo doen Bitcoin en andere cryptocurrencies dat binnen de bankenwereld. Alhoewel BAS Nederland niet meer actief is, krijgt betalen met Bitcoin een vervolg in Japan.

Betalen met Bitcoin

Het Japanse Remix Point is een gevestigde naam in Japan als het gaat om energiediensten zoals energiemanagementsystemen, energiebesparingsadvies en energiebesparingsproducten. In februari 2016 startte het bedrijf met de levering van elektriciteit aan grootverbruikers in de TEPCO regio rondom Tokyo. Per 1 oktober 2017 is Remix Point actief met de levering aan kleinverbruikers over geheel Japan. Klanten hebben de mogelijkheid om met Bitcoin te betalen en krijgen zelfs een korting. De korting die klanten krijgen bedraagt 3% van de energierekening.

Wanneer volgt Nederland?

In Nederland was BAS Nederland in 2014 de enige energieleverancier die Bitcoin accepteerde als betalingsmiddel. De oprichter Arash Aazami had een duidelijk beeld bij het creëren van onafhankelijkheid. Met de verduurzaming van Nederland en lokale energie-initiatieven door crowdfunding ontstaan nieuwe modellen en daarbij kan de achterliggende blockchain technologie de administratieve processen rondom energie vergemakkelijken. Zo heeft Vandebron een blockchain project lopen als onderdeel van slim laden. Wanneer volgen initiatieven om te betalen met Bitcoin?

Is het raadzaam om te betalen met Bitcoin?

De afgelopen jaren heeft Bitcoin een enorme koersstijging doorgemaakt. Investeren is dus lonend geweest. Met overstappen van energieleverancier en de besparing gebruiken om te investeren in Bitcoin is dus een mooi rendement te behalen. Een welkomstpremie van € 150 welke op 30 september geïnvesteerd in Bitcoin had een rendement opgeleverd van 598%. (Dollarkoers 30-09-2016 1,12 USD/EUR, Cointimemachine.com voor rendement)