Energierekening dient duidelijk te zijn

Het aanbod op maat maakt het consumenten makkelijker om energieleveranciers en de verschillende aanbiedingen met elkaar te vergelijken. Het aanbod op maat is in samenspraak met de ACM tot stand gekomen en is verplicht per 1 juli 2015. Het vergelijken van energiecontracten is de eerste stap. Het begrijpen van de energierekening is de tweede stap om daadwerkelijk het voordeel van overstappen in te kunnen zien. Ook daarin komt de ACM tegemoet. Vanaf 1 juli dient de energierekening helder te zijn. Energieleverancier dienen duidelijke en controleerbare rekeningen te sturen. De toezichthouder ACM gaat dat controleren.

Duidelijke energierekening

Een duidelijke energierekening maakt het de consument gemakkelijker om te controleren waarvoor je precies betaalt, en of dat klopt met wat je hebt afgesproken. Op dit moment is dat allerminst het geval. Slechts 40% van de consumenten vindt de energierekening begrijpelijk. De nieuwe afspraak gaat hierin verandering brengen.

Met een duidelijke energierekening zou je eenvoudig kunnen zien:

  • Of je energierekening klopt met het aanbod en het contract dat je hebt afgesloten.
  • Of je voorschotten correct zijn verrekend.
  • Of de meterstanden correct zijn verwerkt.
  • Of eventuele tariefwijzigingen correct zijn verwerkt.

Wat moet duidelijk zijn?

  • Wat betaal je precies en waarvoor? Leveringstarieven, netbeheerkosten, vastrecht, enzovoorts. Alle prijzen moeten inclusief btw zijn.
  • Alle eenheden dienen hetzelfde te zijn. Dat maakt vergelijk eenvoudiger. Bijvoorbeeld verbruiken: kubieke meter gas, kilowattuur elektriciteit. Of periodes, dus niet kosten per maand en vervolgens kosten per dag.
  • Tariefwijzigingen moeten ook zo op de rekening zijn gespecificeerd. De energieleverancier mag niet achteraf een gemiddeld tarief op de rekening vermelden.
  • In de elektriciteits- of gasprijs moeten alle onvermijdbare kosten zijn inbegrepen. Denk aan de regiotoeslag voor gas. De prijzen met inbegrip van alle kosten, zowel in het aanbod op maat, het contract en in de jaar- of eindafrekening. Prijzen kan je dan met elkaar vergelijken. Kosten die je sowieso moet betalen, mogen ook niet achteraf worden opgevoerd.