Enexis gaat bijna 50.000 slimme meters van merk Itron vervangen

Enexis gaat preventief 50.000 slimme meters van het merkt Itron vervangen. Dit naar aanleiding van minimale hoeveelheid aardgas die weg is gelekt bij 3 meters van dit type. Eerder was al ophef over de veiligheid rondom de slimme meters en zelfs televisieprogramma Kassa besteedde er aandacht aan. Staatstoezicht op de Mijnen (SODM) adviseerde betere ingangscontroles omdat de kwaliteitscontrole bij de fabrikant onvoldoende bleek te zijn.

Preventief vervangen

Enexis gaf te kennen geen nieuwe gasmeters meer te plaatsen van  het merk Itron. En in tussentijd is besloten om de gehele batch van 50.000 meters te gaan vervangen omdat na verder kwaliteitsonderzoek is gebleken dat de fabrikant onvoldoende heeft aangetoond dat de meters veilig zijn. Ondanks geen acuut veiligheidsrisico, gaat Enexis Netbeheer de meters uit voorzorg vervangen. Alle betrokken klanten ontvangen binnen enkele werkdagen een brief met een toelichting. Via de website www.enexis.nl/gasmeter kunnen klanten nagaan of zij een Itron gasmeter in huis hebben die preventief wordt vervangen.

Slimme meter Itron, kwaliteit

Enexis gaat niet alle meters van Itron vervangen, maar alleen de meters die afkomstig zijn van een nieuwe productielijn. Van de nieuwe lijn welke geproduceerd in Oost-Europa kan onvoldoende worden aangetoond dat deze veilig zijn. De meters die tot maart van dit jaar geleverd zijn aan Enexis zijn afkomstig uit Duitsland en deze voldoen aan de kwaliteitsnormen. Werd in Duitsland het productieproces volledig geautomatiseerd doorlopen, in Oost-Europa worden delen van de meters met de hand in elkaar gezet. Dat leidt tot kwaliteitsverlies aldus Pieter van den Bergen, directeur netbeheer van Staatstoezicht op de Mijnen.