Enkeltarief, normaaltarief en daltarief

Met een enkele meter voor elektriciteit maak je gebruik van het enkeltarief stroom. Met een dubbele elektriciteitsmeters en tegenwoordig ook met een slimme meter, heb je de keuze uit verschillende tarieven voor stroom.

Enkeltarief

Het enkeltarief is automatisch van toepassing bij een enkele elektriciteitsmeter omdat deze slechts beschikt over één telwerk. Met een dubbele meter kan je kiezen uit het gebruik van enkeltarief. De beide telwerken hoog en laag worden opgeteld en afgerekend tegen het enkeltarief. Met name wanneer je overdag meer stroom verbruikt dan ‘s avonds is het kiezen voor het enkeltarief voordeliger.

Normaal- en daltarief

Met normaal- en daltarief maak je gebruik van dubbel tarief. Je hebt deze mogelijkheid wanneer je beschikt over een dubbele elektriciteitsmeter of slimme meter. Het elektriciteitsverbruik wordt afgerekend tegen twee tarieven. Overdag geldt het normaaltarief. Het daltarief geldt ‘s avonds en ‘s nachts, in het weekend en op feestdagen. In tegenstelling tot het enkeltarief ligt het daltarief lager. Het normaaltarief ligt wat hoger omdat overdag de meeste elektriciteit wordt verbruikt.

Wanneer normaal- en daltarief?

Voor de meeste provincies geldt van 07:00 uur tot 23:00 uur op werkdagen het normaaltarief. Dit tarief wordt ook het dag- of piektarief genoemd. Op werkdagen van 23:00 uur tot 7:00 uur, het weekend en feestdagen geldt het daltarief. Voor de provincies Noord-Brabant en Limburg gelden andere schakeltijden. Piektarief op werkdagen is van 07:00 uur tot 21:00 uur en navenant gaat daarna het daltarief in.

Wanneer voordeel met dubbel tarief?

Afhankelijk van jouw energieverbruik kan het dubbel tarief voordeliger zijn. De grens ligt bij een verbruik van 60-70% in de avond en het weekend. Afhankelijk van de tarieven kan het lonend zijn om over te stappen naar dubbel tarief. Overstappen naar een andere energieleverancier biedt een groter voordeel.