Europees onderzoek naar overnameplan E.ON

De Europese Commissie is een onderzoek gestart naar de voorgestelde overnameplannen van het Duitse energiebedrijf E.ON. In het plan van E.ON worden de netwerk- als leveringsactiviteiten van innogy overgenomen. De plannen maken deel uit van de ruil van bedrijfsonderdelen tussen E.ON en RWE.

Concurrentie energiemarkt

Het onderbrengen van de retailactiviteiten binnen E.ON geeft zorgen bij de Europese Commissie. De samenvoeging zou kunnen leiden tot een verminderde concurrentie op de gas- en elektriciteitsmarkt aldus een publicatie van de commissie. “Europese huishoudens en zakelijke afnemers moeten in staat zijn om gas en elektriciteit tegen concurrerende prijzen te kunnen kopen” aldus Eurocommissaris Margrethe Vestager. Het onderzoek richt zich op de concurrentie die ontstaat na overname en deze dient voldoende te zijn zodat geen prijsverhogingen zullen volgen. Het is de vrees van de commissie dat de resterende concurrentie wel eens onvoldoende zou kunnen zijn. Derhalve het onderzoek.

Marken Centraal Europa

De zorgen van de Europese Commissie zijn vooral gericht om de markten in Centraal Europa. In Duitsland, Tsjechië, Slowakije en Hongarije hebben E.ON en innogy een sterke positie opgebouwd. Het samengaan van de retailactiviteiten zou leiden tot vermindering van de concurrentie. Het onderzoek van de commissie loopt tot 23 juli. De Europese Commissie noemt expliciet dat het starten van het onderzoek geen vooruitlopend oordeel is over het eindresultaat van het onderzoek.

RWE heeft toestemming

De plannen van E.ON en RWE omvatten de ruil van bedrijfsonderdelen en aandelen. RWE neemt de activiteiten van hernieuwbare energieproductie van E.ON over en krijgt tevens aandelen E.ON. RWE wil de activiteiten van energieproductie combineren met de hernieuwbare energieopwekking van innogy om zo een belangrijke wereldspeler te worden. De Europese Commissie gaf onlangs toestemming voor deze overname / ruil van activiteiten.