Faillissement Robin Energie

Robin Energie de energieleveranciers voor mensen met betalingsproblemen is afgelopen dinsdag 26 februari door de rechtbank failliet verklaard. De Autoriteit Consument & Markt trok deze donderdag de leveringsvergunning in.

Robin Energie was actief op de markt voor particulieren en richtte zich op mensen met financiële problemen. Veelal werd samengewerkt met bewindvoerders die de contracten aangingen voor de klant en tevens zorgden voor de betaling van de termijnbedragen. Verder was Robin Energie actief in de weer met budgetcoaches. Klanten dienden in veel gevallen geen borg te betalen bij het afsluiten van een energiecontract, iets wat wel gebruikelijk is in de energiemarkt.

Oorzaak faillissement

Het faillissement is veroorzaakt door achterstallige betalingen waardoor de rekeningen van de Belastingdienst niet meer konden worden betaald. Vooral kleinere spelers als Robin Energie zijn afhankelijk van de geldstromen. De voorschotten die zij ontvangen in de winter dienen afdoende te zijn voor de inkoop van gas en stroom. Het is aanlokkelijk om te stunten met lage prijzen, echter de wintermaanden kunnen voor een verrassing zorgen als de voorschotten onvoldoende zijn om aan de inkoopverplichtingen te voldoen. Het is een risico. Eerder ging EnergieFlex ook failliet door het niet na kunnen komen van de verplichtingen.

Gevolgen voor klanten

Het faillissement heeft gevolgen voor de klanten omdat de leveringsvergunning is ingetrokken. De komende 10 werkdagen (tot 13 maart) treedt een vensterperiode in. Dat is wettelijk geregeld en hierdoor komen klanten niet zonder stroom of gas te zitten. In deze periode kan je niet overstappen naar een andere energieleverancier. In de tussentijd kijken Robin Energie samen met de curator en de ACM naar een oplossing. Wanneer er geen oplossing wordt gevonden, dan krijg je automatisch een nieuwe energieleverancier. Deze informeert je. Je kan dan besluiten of je blijft of alsnog wilt overstappen.