De meest gestelde vragen over overstappen van energieleverancier. Van beste moment tot verwachting energieprijzen.
Wanneer kan ik het beste overstappen?
Het beste moment om over te stappen is wanneer je huidige contract is afgelopen. Wanneer je een variabel contract hebt, kan je meteen overstappen en flink besparen door goedkopere tarieven en welkomstkortingen. Het is goed om rekening te houden met de verschillen tussen een vast en variabel contract.
Waar vind ik de hoogste welkomstpremie?
De hoogste welkomstpremie lijkt aantrekkelijk. Toch is het advies om te kijken naar het totaalplaatje. Energieleveranciers beconcurreren elkaar door te stunten met actietarieven en welkomstpremies. Heeft één van de energiereuzen (Eneco, Essent of Vattenfall) vandaag de hoogste korting, morgen is het weer anders en kan zelfs een van de nieuwkomers (Oxxio, Vandebron of Budget Energie) de hoogste korting geven. Met onze energievergelijker vind je jouw beste deal door het vergelijken van alle energieleveranciers.
Wat moet ik kiezen: vaste of variabele energietarieven?
Vast of variabel? Gedurende de looptijd van een vast contract veranderen de leveringstarieven (excl. overheidsheffingen en btw) niet. Voor een variabel contract geldt een looptijd van onbepaalde tijd en kunnen de de tarieven worden aangepast. Vaste contracten zijn vaak voordeliger door de actietarieven en welkomstkortingen. Vergelijk altijd tussen de aanbieders.
Wat is de verwachting van de energieprijzen?
Stijgen of dalen de energieprijzen? De prijzen komen tot stand door vraag en aanbod en hierop zijn veel factoren van invloed. Waar het overgrote deel van de consumenten in geïnteresseerd is, is een besparing op de energierekening. De energieprijzen vormen slecht een klein onderdeel van de energierekening. Het grootste deel va de energierekening word bepaald door belastingen en netbeheerkosten, op dit deel heb je geen invloed. Wil je besparen op je energierekening? Vergelijk naast de actietarieven de welkomstkortingen.
Wanneer wordt een opzegvergoeding of boete in rekening gebracht?
Bij contractbreuk kan de energieleverancier een opzegboete in rekening brengen. Contractbreuk ontstaat door het voortijdig beëindigen van een vast contract. De hoogte van de boete is afhankelijk van de resterende looptijd en is wettelijk vastgesteld door de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Bij een variabel contract voor onbepaalde tijd gelden geen boetes.