Groene stroom certificaten, marktprijs stijgt

Groene stroom wordt gemeengoed en verschillende energieleveranciers bieden standaard groene elektriciteit. Bijvoorbeeld Budget Energie, Energiedirect.nl en Pure Energie. Natuurlijk komt uit jouw stopcontact geen groene elektronen, maar wordt de levering van groene stroom administratief geregeld via certificaten. Door de populariteit van groene stroom heeft de markt voor groene stroom certificaten zich stormachtig ontwikkeld.

Garanties van Oorsprong (GVO’s)

Garanties van Oorsprong (GVO’s) zijn certificaten die garanderen dat de hoeveelheid stroom die duurzaam is opgewekt daadwerkelijk wordt geleverd en verbruikt. Het is een administratieve verrekening op jaarbasis.

De certificaten zijn afgelopen tijd populairder geworden. Zo rijden de treinen van de NS op groene stroom van Eneco. Dus zo kan het gebeuren dat treinen ook rijden bij windstilte. Uiteindelijk dekken de GVO’s het verbruik op jaarbasis af en zo valt 100% groene stroom uit wind te claimen.

Markt groeit, prijzen stijgen

De markt voor groene stroom certificaten bestaat al zo’n 15 jaar en het afgelopen jaar heeft deze markt zich mondiaal sterk ontwikkeld. De interesse voor duurzaamheid groeit en dat zie je onder andere terug in jaarverslagen, de Dow Jones Sustainability Index en multinationals die overstappen op 100% groene energie. Google, AkzoNobel, ING, KPN en IKEA zijn in dat laatste geval een goed voorbeeld, zij doen mee aan RE100. En om te garanderen dat 100% groen wordt afgenomen, bieden GVO’s de enige uitkomt.

De markt voor uitgifte van GVO’s, internationale benaming RECS (Renewable Energy Certificates) groeit volgens de internationale toezichthouder AIB procentueel met dubbele cijfers. De groei is zowel in het aanbod van GVO’s als afnemers. Nederland is koploper aldus RECS International de organisatie die marktpartijen vertegenwoordigt. Nederland promoot duurzame energie uit eigen land en dat drijft de prijs op.

Noorse waterkracht voerde lange tijd de ranglijst aan binnen Nederland als manier om grijze stroom te vergroenen. De certificaten gingen voor enkele dubbeltjes van de hand. En de prijzen van locale GVO’s bedroegen enkele euro’s. Tegenwoordig zijn de prijzen gestegen. Noorse waterkracht is gestegen naar bijna 2 EUR/MWh en de Nederlandse GVO’s zitten tussen de 6 – 7 EUR/MWh. Daadwerkelijk prijzen zijn lastig want de markt is intransparant door bilaterale overeenkomsten.

De stijging van de prijzen is mede te verklaren door een lager aanbod van GVO’s door een droge zomer met relatief weinig wind en daarnaast door de vraag naar certificaten. In relatie tot vraag, wanneer een duurzame energieleverancier een contract heeft met een klant om 100% Nederlandse windstroom te leveren voor heel 2018, dan moet de leverancier daadwerkelijk ook die windstroom leveren. En bij tegenvallende windproductie, dan zullen de GVO´s elders moeten worden ingekocht.