Groene stroom voor een groot deel uit Italiaanse wind

De markt voor groene stroomcertificaten is binnen Europa de grens van 500 terawattuur (TWh) gepasseerd. Cijfers over 2018 laten zien dat Noorwegen de meeste certificaten op de markt brengt, maar Italië en Spanje volgen. Nederland is staat qua productie op de achtste plaats.

Import van Italiaanse wind GVOs

De markt voor groene stroomcertificaten (GVOs) bestaat naast de productie van GVOs ook uit het afboeken van de GVOs. Hiermee wordt de productie van 1 MWh administratief gekoppeld aan de afname van groene stroom. In Nederland ziet Certiq toe op een correcte administratie.

In 2018 werd voor 53,5 TWh aan certificaten afgeboekt en daarvan bleek ruim 70% afkomstig te zijn van certificaten uit het buitenland. Volgens de cijfers van Certiq is Nederland met name importeur van Italiaanse wind, Noorse waterkracht en Spaanse Wind.

Populariteit van groene stroom

Groene stroom wordt steeds vaker standaard aangeboden door de energieleveranciers. Naast consumenten is ook het bedrijfsleven meer en meer geïnteresseerd in groene stroom. De opmars maakt dat de in Nederland uitgegeven certificaten, als bewijs van productie, voornamelijk ook in Nederland worden afgeboekt. De marktprijzen zijn daarom de afgelopen jaren gestegen van dubbeltjes naar euro’s per megawattuur.