Groepsaankoop geen garantie voor goedkoopste energiecontract

De energiewaakhond VREG beloofd een nauwer toezicht op de groepsaankopen van energie. De VREG constateert dat groepsaankopen grote besparingen beloven die niet altijd worden gerealiseerd. De CREG constateerde al eerder dat groepsaankopen geen garantie zijn voor het goedkoopste energiecontract. Vergelijk de Belgische aanbieders!

Groepsaankoop, goedkoopste aanbod?

Deelname aan een groepsaankoop geeft geen garantie dat ze het goedkoopste energiecontract op de markt aangeboden krijgen. Dat stelt de Belgische regulator CREG in haar onderzoek over groepsaankopen gericht op de consumentenmarkt. CREG stelt bovendien dat de besparingen die (mogelijk) worden gerealiseerd via een groepsaankoop, ook kunnen worden bereikt door actieve deelname aan de energiemarkt.

In navolging op de CREG gaat de gewestelijke regulator VREG de groepsaankopen onder de loep nemen omdat de besparingsvoordelen niet altijd gerealiseerd worden.

‘Bij groepsaankopen klinkt het soms dat 200 tot 300 euro bespaard kan worden, maar het is niet duidelijk welke referentie ze gebruiken. We gaan die groepsaankopen meer in detail onderzoeken’, zegt VREG directeur Pieterjan Renier.

Cijfers blijken niet representatief omdat de referentie ontbreekt. Ook stelt de VREG vast dat bij groepsaankopen soms maar twee of drie leveranciers meedoen. In dat laatste is een parallel te trekken met de Nederlandse energiecollectieven.