Grootste stijging consumentenprijzen na 2002; mede door stijging energieprijzen in 2019

Het CBS bericht dat de consumentenprijzen 2019 gemiddeld 2,6 procent hoger waren dan in 2018. Dat is de grootste stijging na 2002. Bovendien was de prijsstijging van afgelopen jaar één van de hoogste binnen de eurozone. De stijging hangt mede samen met de verhoging van de energiebelasting in 2019 en de aanpassing van het lage btw-tarief van 6 naar 9 procent.

Grootste prijsstijgingen en -dalingen in 2019

Wederom behoorde de prijsstijging van energie tot de hoogste van het jaar. Dit was ook het geval in 2018. Elktriciteit was in 2019 gemiddeld 15,7% duurder dan in 2018. De prijsstijging voor gas bedroeg gemiddeld 10,6%. De hogere prijzen voor energie zijn toe te schrijven aan zowel hogere leveringstarieven als overheidheffingen op elektriciteit en gas.

Niet alle consumentenproducten weder duurder. Thuiszorg daalde het sterkst, gevolgd door mobiele telefonie en audio- en videoapparatuur.

Top 5 prijsstijgingen en -daling: energieprijzen 2019 grootste stijger (Bron: CBS, 2020)

Stijging consumentenprijzen in Nederland één na hoogst in eurozone

Naast de consumentenprijsindex (CPI) berekent het CBS ook de Europese geharmoniseerde prijsindex (HICP). De prijsstijging van goederen en diensten in Nederland was volgens de HICP gemiddeld 2,7 procent. Dat is de op één na hoogste prijsstijging in de eurozone. De stijging hangt mede samen met de verhoging van het lage btw-tarief in Nederland.

Verwachtingen 2020?

Dat de energierekening 2020 (op basis van 2.525 kWh en 1.179 m3) daalt wordt mede toegeschreven aan de verhoging vermindering energiebelasting en het gelijk blijven van de variabele energietarieven in de eerste helft van 2020. Wat de leveringstarieven in de tweede helft van 2020 gaan doen, dat hangt af van de ontwikkelingen op de groothandelsmarkt van energie. Wel staat vast dat je nu kan besparen op energie door te kiezen voor actietarieven en een eventuele welkomstkorting.

Wil je de energieprijzen voor 2020 eenvoudig vergelijken? Met onze energievergelijker vind je de beste deal. Vul de gegevens in en check direct waar je het voordeligste uit bent. De vergelijker geeft de kosten inclusief eventuele welkomstkorting. Heb je nog wensen op het gebied van contractduur, duurzaamheid of energieleverancier? Gebruik dan de filters in de energievergelijker. Vergelijk de resultaten en bespaar direct tot honderden euro’s.

Stop met te veel betalen: kies vandaag nog een betere deal