Update 7 november: Meerderheid Tweede Kamer voor kernenergie.
De grote energieproducenten in Nederland blijken geen interesse te hebben in het bouwen van een nieuwe kerncentrale. Ondanks het debat over een nieuwe kerncentrale als gevolg van de uitzending van Zondag met Lubach, blijkt het voor de energieproducenten commercieel niet aantrekkelijk. Bovendien heeft de koerswijziging van voortijdige sluiting van kolencentrales ook een bittere nasmaak. Kortom het voorstel van VVD-fractieleider Klaas Dijkhoff is commercieel totaal onrendabel en kent geen draagvlak.
Uitspraken Klaas Dijkhoff
Volgens Dijkhoff zijn kerncentrales een absolute noodzaak om de klimaatdoelen van Parijs te halen. In de uitzending van Nieuwsuur zei hij afgelopen maandag: “Ik zie niet hoe je de doelen haalt zonder kernenergie. Dus wat mij betreft gaan we snel beginnen met bouwen.”
Energieproducten over kernenergie
Wat is de reactie van de grote veelal buitenlandse energieproducten op de uitspraken van Dijkhoff? De partijen RWE, Uniper, Vattenfall en ENGIE hebben in land van herkomst kerncentrales om elektriciteit te produceren. Echter geen van deze bedrijven heeft behoefte om te investeren in de bouw van een nieuwe kerncentrale in Nederland.
Voor RWE is kernenergie een afgesloten hoofdstuk. “Dat boek is voor ons gesloten, wij hebben net in Duitsland afscheid genomen van kerncentrales” aldus RWE woordvoerder Adriaan van der Marel. Bovendien is de bouw een nieuwe centrale niet eenvoudig. Van der Marel, “Het is ontzettend duur en het maatschappelijk draagvlak is er niet. Wij zien het niet gebeuren.”
Een andere belangrijke reden om geen centrale te bouwen, is de afhankelijkheid van overheidsbeleid. Met het voortijdig sluiten van de kolencentrales, hebben de grote producten (RWE, Uniper en ENGIE) slechte ervaring met overheidsbeleid.
Buiten de commerciĆ«le, politieke maatschappelijke haalbaarheid is het voor Vattenfall/Nuon duidelijk. “Wij investeren in wind en zon, en onderzoeken voor Nederland daarnaast een nieuwe, CO2-vrije rol voor onze relatief nieuwe gascentrales.” aldus woordvoerster Anoek IJfs.
Meerderheid Tweede Kamer voor kernenergie
PVV, CDA en Forum voor Democratie steunen het voorstel van Dijkhoff om in Nederland een aantal kerncentrales te bouwen. Hiermee geeft een meerderheid van de Tweede Kamer aan voor kernenergie te zijn. De voorstanders zien kernenergie als onderdeel binnen CO2-vrije elektriciteitsproductie, maar wijzen ook op de nadelen. De tegenstanders, zoals GroenLinks en ChristenUnie, vinden het kernafvalprobleem onoverkomelijk. Het blijft dus de vraag of de politiek het eens kan worden over kernenergie, en het vervolgens aantrekkelijk kan worden voor elektriciteitsproducten om nieuwe kerncentrales daadwerkelijk te bouwen.