Wat gaan de prijzen in 2017 doen? In 2016 zijn de elektriciteitsprijzen over de eerste 8 maanden historisch laag gebleken. De oorzaak hiervan is gelegen in de daling van de brandstofprijzen voor elektriciteitscentrales en het aanbod duurzame energie. Met name de daling in gasprijzen en de interconnectie met Duitsland hebben voor een sterke daling in prijzen op de markt gezorgd.
Prijsdaling 2016
De gemiddelde day-ahead-prijs in Nederland daalde van 40,10 EUR/MWh in 2015 naar 32,22 EUR/MWh in 2016. Energieleveranciers hebben toegang tot deze markt. De ingekochte elektriciteit wordt verkocht aan consumenten en bedrijven. Toch komt die daling van prijzen niet één op één bij jouw als consument terecht. Om jouw een vaste prijs te geven, worden toekomstige leveringsposities ingenomen. In de prijzen op de markt voor toekomstige leveringen worden de risico’s in geprijsd.
Met de komst van de slimme meter ontstaan nieuwe producten die jouw toegang kunnen geven tot de dagmarkt. De nieuwe energieleverancier easyEnergy biedt dit product aan. Het is uiteindelijk de keuze van jouw als consument als je de risico’s op deze markt wil lopen. Zo stegen de prijzen op de dagmarkt tussen september en december 2016 vanwege een beperkte hoeveelheid beschikbare opwekcapaciteit. De oorzaak hiervan lag vooral bij de lage beschikbaarheid van kerncentrales in Frankrijk en België.
Ontwikkelingen
De elektriciteitsnetwerken in Europa zijn gekoppeld. Nederland kent onder meer verbindingen met Duitsland, Noorwegen, Denemarken, Engeland en België. Dankzij de verbindingen met Duitsland krijgt Nederland veel duurzame elektriciteit uit Duitsland. Om de capaciteit verder te vergroten is TenneT in 2016 begonnen met de bouw van een vierde verbinding. De prijzen tussen de Nederlandse en Duitse markt zullen hierdoor verder naar elkaar toekomen. Temeer dat Duitsland sterk inzet op de verdere verduurzaming van de energievoorziening.
In 2016 In Duitsland hield de trend van toenemend duurzaam productievermogen aan in 2016. In totaal werd in 2016 ongeveer 4 GW aan duurzaam vermogen opgesteld, waarvan het grootste deel uit onshore windenergie bestond. Dit heeft effect op de prijzen. De gemiddelde prijzen in Duitsland op de dagmarkt daalde in 2016 naar 28,96 EUR/MWh in 2016. (tegen 31,66 EUR/MWh in 2015)
Overstappen
De prijsdaling in 2016 heeft effect gehad op de energierekening van de consumenten. Niet zo zeer de elektriciteitsprijzen, maar de lage gasprijzen. De lage gasprijzen zijn onder meer het gevolg van het ‘verdringen’ van duurzame energie en de stilstand van gascentrales. Dalen de prijzen nog verder of is het slimmer te kiezen voor een vast contract. Overstappen naar een vast contract betekend wel dat je een welkomstbonus of korting krijgt. Een rekenvoorbeeld.
Stel een cashback van € 155 welke wordt verrekend met je jaarafrekening. Het verbruik in dat jaar is 1.410 m3. (het gemiddelde gasverbruik van consumenten in NL) Als je de € 155 verrekend met de grootste post op je energierekening, de kosten voor gas, dan praat je over een besparing van circa 0,11 EUR/m3. Met andere woorden het verschil in gasprijs dient minimaal 11 cent te zijn om een gelijk voordeel te behalen.
Wil je eenvoudig en snel besparen? Dan loont Overstappen.