Hoe zit het precies met energiecontracten?

Hoe zit het met de energiecontracten die consumenten af kunnen sluiten? Je hebt vast gehoord van een variabel of vast contract. Maar wat is de beste keuze? Wij gaan in op de verschillen en leggen een aantal misvattingen bloot. Uiteindelijk is jouw keuze de beste keuze, de keuze waar jij je prettig bij voelt.

Vast of variabel contract

De verschillen tussen de beide contractvormen hebben betrekking op de tarieven die gelden voor een bepaalde periode. Voor een vast contract gelden vaste tarieven voor de contractperiode. Voor een variabel contract gelden variabele tarieven die veelal tweemaal per jaar worden aangepast.

Je hebt dus keuze uit een vast of variabel contract. Wat is nu het beste? Wil je zekerheid, dan biedt het vaste contract uitkomst. Veelal heeft een vast contract aantrekkelijke tarieven voor stroom en gas en wordt bovendien een welkomstbonus uitgekeerd. Het variabele contract is interessant wanneer je binnenkort gaat verhuizen of tijdelijk een woning betrekt. Ook kan een prijsdaling zich voordoen, wat mogelijk leidt tot voordeel. Bij een variabel contract ontvang je geen welkomstkorting en juist deze maakt het verschil als je wilt besparen op energie.

Energieprijzen, stijgen of dalen?

We horen vaak dat als de olieprijzen stijgen (of dalen) de gasprijzen ook stijgen (of dalen) maar is dit zo? In het verleden was het inderdaad zo dat er een koppeling was tussen olie en gas. Tegenwoordig is heeft de gasmarkt een eigen dynamiek en is de link met olie indirect. Het aanbod van gas bepalen samen met de vraag naar gas de prijs. Het voorspelen van de gasprijzen blijkt van veel factoren afhankelijk. De seizoensafhankelijkheid blijkt een grote factor. In de winter ligt het gasverbruik hoger en liggen de prijzen hoger.

Voor stroom wordt de prijs bepaald door de productiemiddelen. Brengt de komst van wind en zon lagere stroomprijzen? Ook bij elektriciteit geldt dat vraag en aanbod de prijs bepalen. Tot op heden is het aanbod duurzaam onvoldoende om aan de elektriciteitsvraag te voldoen. Toch hebben wind en zon effect op de energieprijzen in geval van veel productie uit wind en zon en een geringe vraag, dalen de prijzen en kan zelfs de situatie ontstaan dat je betaald krijgt voor het afnemen van stroom.

Wil je daadwerkelijk een marktconform energiecontract, dan biedt easyEnergy de oplossing. Je betaald voor gas de dagprijs en voor elektriciteit betaal je de uurprijzen.

Wat mag worden aangepast?

Energieleveranciers mogen de leveringsprijzen en het vastrecht aanpassen. Overheidsheffingen en de vermindering energiebelasting opgelegd door de overheid en de netbeheerkosten mogen niet worden aangepast door de leverancier. Alleen wanneer de overheid of de netbeheerder een aanpassing doorvoert, moet de energieleverancier deze aanpassing ook doorvoeren. Dus wanneer de energieleverancier een aanpassing doet, heeft dit alleen betrekking op de leveringskosten.

Bij het afsluiten van een vast energiecontract dien je op te letten dat de tarieven voor gas en stroom een vaste prijs en vaste periode kennen. Sommige aanbieders bieden alleen vaste elektriciteitstarieven met een variabele gasprijs aan. Laat gas het grootste aandeel van de energierekening zijn. Let dus op dat vast geldt voor gas en stroom.

Wat gebeurt er wanneer het contract afloopt?

Wanneer het contract afloopt, zijn energieleverancier verplicht om dit tijdig, duidelijk en persoonlijk te melden. Het verwijzen naar de website is niet voldoende. In de algemene voorwaarden is terug te vinden, op welke wijze om wort gegaan met prijswijzigingen en contractveranderingen.

Wanneer opzeggen en overstappen?

Je kan op drie momenten opzeggen en overstappen naar een nieuwe energieleverancier.

  1. Op de datum dat je vast contract afloopt. Houdt wel rekening met de opzegtermijn van 30 dagen. In de periode die volgt tot de daadwerkelijke overstap, maak je gebruik van een variabel energiecontract. Nadien volgt een eindafrekening om deze periode in rekening te brengen. Opzeggen na afloop van je vast contract, is geen boete. Door 8 tot 6 weken voor afloop van je vast contract te kiezen voor een nieuwe leverancier, lopen de energiecontracten in elkaar over.
  2. Na de einddatum van je vast contract. Het contract wordt stilzwijgend verlengd omdat energie een levensbehoefte is. Je contract loopt dus door voor onbepaalde tijd tegen variabele tarieven. Opzeggen kan op welk moment, rekeninghoudend met de 30 dagen. Boetes worden niet in rekening gebracht bij het opzeggen na het verlopen van het vaste contract.
  3. Voor de einddatum van je vast contract. Afhankelijk van de situatie wordt een boete in rekening gebracht. De hoogte van de opzegvergoeding is afhankelijk van de resterende looptijd.

Ontvang ik een boete bij het opzeggen?

Wanneer je voortijdig een vast contract beëindigt, dan mag de energieleverancier binnen 6 weken na de opzegdatum een vergoeding vragen voor de contractbreuk. De opzegvergoeding (boete) geldt per product, dus voor elektriciteit en voor gas. De hoogte van de boetes is bepaald door de Autoriteit Consument & Markt. (ACM)

Resterende looptijd contract Maximale boete?
korter dan 1 jaar 50 EUR
1,5 – 2 jaar 75 EUR
2 tot 2,5 jaar 100 EUR
langer dan 2,5 jaar 125 EUR

De keuze, vast of variabel?

Wil je net als ruim 1, 3 miljoen consumenten besparen op energie? Dan biedt een vast contract het meeste voordeel, want je ontvangt aantrekkelijke tarieven en een welkomstkorting. Gebruik de energievergelijker voor een vergelijk op basis van jouw persoonlijke situatie en voorkeuren. Wil je flexibel zijn vanwege een verhuizing of samenwonen, kies dan voor een variabel contract.