De gemiddelde energierekening komt met de nieuwe tarieven van januari uit op 2.074 euro, 334 euro meer dan een jaar geleden bij hetzelfde verbruik. De hogere energiebelasting zorgt voor bijna de helft van de stijging. Dit laat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) weten.
Hogere belasting en leveringstarieven
Duidelijk is dat de verhoging van de energiebelasting per 1 januari 2019 zorgt dat huishoudens meer betalen aan belasting. Voor gas zijn de tarieven van de energiebelasting flink gestegen waardoor gemiddeld 101 euro meer betaald wordt aan belasting. Bij elektriciteit komt de hogere belasting voor rekening van de verlaging van de heffingskorting die geldt voor elektriciteitsaansluitingen. Het gevolg is dat huishoudens 61 euro meer betalen aan belasting op elektriciteit.
De energieleveranciers verhoogde ook de leveringstarieven van stroom en gas. Respectievelijk 31% en 20% duurder. Hierdoor steeg het leveringsdeel met 175 euro. De kosten voor transport werden in januari een fractie goedkoper, op jaarbasis 3 euro.

Noot: Het CBS maakte een vergelijking van de energierekening tussen januari 2018 en januari 2019 op basis van een gelijkblijvend gemiddeld jaarverbruik. (3.034 kWh, 1.466 m3)
Helft energierekening is belasting
Bijna de helft van de totale energierekening bestaat uit belasting. Voor 2019 komt het aandeel belastingen uit op 47%. Een jaar eerder was dit nog 45%. Voor elektriciteit het aandeel gestegen van 27% naar 32% en voor gas steeg het aandeel van 52% naar 53%.

Stijging energieprijzen
De leveringstarieven zijn afhankelijk van de energieprijzen op de groothandelsmarkt voor energie. Bovendien hebben belastingen ook invloed op de prijs. Het CBS concludeert dat de energieprijzen grote schommelingen kennen, sterker dan het gemiddeld prijspeil in Nederland. Elektriciteit steeg in 10 jaar 17% in prijs en gas steeg 13%.
De verwachtingen op de markt voor stroom is afhankelijk van onder andere economische groei aan de vraagzijde en aan de aanbodzijde de brandstofmix voor de productie van elektriciteit en CO2 rechten. Voor gas wordt de vraagzijde bepaald door de temperatuur en de aanbodzijde door productiecapaciteit in Groningen als de importmogelijkheden.
Minder betalen voor energie?
Wil je minder betalen voor energie? Je kan bijna altijd besparen op energie door over te stappen van energieleverancier. Profiteer van vaste tarieven en een mogelijke welkomstkorting. Uit onderzoek van de ACM blijkt dat overstappers tot € 400 kunnen besparen. Check de voordeligste aanbiedingen via onze energievergelijker!