Inwoners Castelré worden aangesloten op elektriciteitsnetwerk van Enexis

De inwoners van het Castelré, een gehucht in Noord-Brabant door België omsingeld, gaan dit najaar over van de Belgische netbeheerder Iveka (Eandis) naar de netbeheerder Enexis.

Nutsvoorzieningen Castelré

Het dorp Castelré is de gemeente Baarle-Nassau en is vrijwel geheel omgeven door Belgisch grondgebied. De dichtstbijzijnde Nederlandse plaats Baarle-Nassau ligt op 11 kilometer. Terwijl de Belgische plaats Minderhout op slechts 1 kilometer afstand ligt. Water en gas worden door Nederland geleverd en elektriciteit door een Belgische leverancier.

Het stroomnet van Castelré omvat ongeveer 70 kleinverbruikaansluitingen en een aantal grotere aansluitingen. Historisch werd het netwerk beheerd door Iveka (Eandis) en daarom beleverd door het toenmalige netwerk- en leveringsbedrijf Electrabel. Het gasnetwerk is altijd in Nederlandse handen geweest, in 2012 nam Enexis dit over van het voormalige Intergas.

De overname door Enexis heeft voor de inwoners en ook een handvol gemeentelijke diensten en bedrijven verschillende voordelen. Zo kunnen ze binnenkort zelf hun energieleverancier kiezen en zal Enexis slimme meters plaatsen. Met de keuzevrijheid en de gemiddeld lagere netwerktarieven gaan de inwoners besparen op energie. Jaarlijks overstappen geeft een besparing van enkele honderden euro’s.