Inzet stroomschepen om stroomtekort België op te vangen?

Met het dreigende stroomtekort deze winter in België is ENGIE Electrabel opzoek gegaan naar een oplossing in de vorm van stroomschepen. Deze drijvende elektriciteitscentrales kunnen in de havens van Antwerpen, Zeebrugge of Oostende aan het elektriciteitsnetwerk worden gekoppeld.

Stroomschepen

Stroomschepen worden nu vooral gebruikt voor noodoplossingen in ontwikkelingslanden. The Power Barge Corporation uit Houston, Texas is door ENGIE Electrabel benaderd. De groep heeft twee schepen beschikbaar, alleen zou het zes maanden duren om deze uit India en de Dominicaanse Republiek naar België te brengen.

Een goed alternatief is de Turkse marktleider Karadeniz. In twintig dagen heeft Karadeniz een platform uit de Middellandse Zee en veertig dagen is een stroomschip uit het Verre Oosten in België. Samen zijn deze schepen goed voor een extra capaciteit van 360 megawatt. Bovendien kan Karadeniz in de maanden nadien de capaciteit vergroten tot 900 megawatt.

ENGIE Electrabel bevestigt de alternatieve optie van stroomschepen om het stroomtekort op te vangen. De groep is volop op zoek naar de belofte op 750 MW extra capaciteit te leveren.

Grootste hinderpaal bij de stroomschepen is wellicht het verkrijgen van de nodige vergunningen op korte termijn.