Isoleren en besparen

In Nederland is 75% van de woningen nog niet goed geïsoleerd. Isolatie is de kans voor comfortabel wonen, een lagere energierekening en het klimaat. Wat zijn de mogelijkheden om de isolatie van jouw woning te verbeteren? Hoeveel je uiteindelijk gaat besparen hangt stekt af van hoe goed jouw woning nu is geïsoleerd en hoe zuinig je je huis verwarmt.

Tips isolatie

  • Investeren isolatie loont. Spouwmuurisolatie heeft het hoogste rendement van 11%. Voor andere soorten isolatie geldt: dak (8%), vloer (7%) en dubbel glas (5%).
  • De eerste stap is het uitzoeken wat je kunt verbeteren aan jouw woning. Kijk eens op Verbeter uw huis. Vul enkele vragen in, ontdek de besparingsmaatregelen en onderneem actie.
  • Onderneem je actie, doe het dan meteen goed. Kies isolatiemateriaal met een hoge isolatiewaarde.
  • De keuze van isolatiemateriaal en het milieu? De verschillen in milieu-impact tussen de materialen zijn klein. Belangrijker is dat je isoleert.
  • Denk naast isolatie ook aan ventilatie. Een comfortabel en een gezonde leefomgeving is de combinatie van isolatie en ventilatie. Plaats bijvoorbeeld ventilatieroosters.

Isolatie en bouwjaar woning

De isolatiemaatregelen die nodig zijn voor jouw woning, hangt af van de huidige situatie. Heb je geen idee hoe jouw woning geïsoleerd is? Dan biedt het bouwjaar uitsluitsel. Via het Kadester is met Bagviewer het bouwjaar op te vragen.

Bouwjaar tot en met 1975

Woningen voor 1976 zijn niet of nauwelijks geïsoleerd. Verbeteringen die zijn gedaan, zijn vaak dakisolatie (verbouwing zolder) en dubbel glas omdat de kozijnen werden vervangen. Is het recentelijk uitgevoerd, dan is de dakisolatie goed en is het glas van HR++ kwaliteit. Zijn de verbeteringen wat ouder, dan is het waarschijnlijk matige isolatie en gewoon dubbel glas. Verder ontbreken vaak nog vloer- en gevelisolatie.

Bouwjaar 1976 – 1982

Woningen gebouwd in deze periode hebben tijdens de bouw matige spouwmuurisolatie en matige dakisolatie gekregen. De ramen hebben gewoon dubbel glas en de ramen in de slaapkamer enkel glas. Vloerisolatie ontbreekt.

Verbeteringen zijn vloerisolatie, het vervangen van enkel glas voor triple of HR++ glas. Zijn de ramen of kozijnen inde woonkamer aan vervangen toe, dan deze voorzien van triple of HR++ glas. Heb je plannen voor het dak of de zolder, overweeg extra dakisolatie.

Bouwjaar 1983 – 1991

Huizen uit deze periode hebben overal isolatie, maar de isolatiewaarde is aan de lage kant en vaak is de woonkamer alleen voorzien van dubbel glas. Als je plannen hebt voor groot onderhoud, dan is extra isolatiemateriaal, triple of HR++ glas aan te bevelen. Heb je een kruipruimte, dan kun je de vloerisolatie verbeteren.

Bouwjaar 1992 tot heden

Woningen gebouwd vanaf 1992 zijn goed geïsoleerd. Extra isolatie is daar niet noodzakelijk, behalve als je jouw woning energieneutraal wilt maken.