De jaarafrekening of jaarnota ontvang je van jouw energieleverancier voor de levering van energie. Wanneer je de nota ontvangt, hangt af wanneer je je contract hebt afgesloten. De jaarafrekening vormt de verrekening van de voorschotten ofwel termijnbedragen.
Waarom ontvang je een jaarafrekening?
De energieleverancier heeft jou op basis van een schatting reeds een betaling laten doen voor de levering van energie. Het voorschot of termijnbedrag is een indicatie op basis van jouw persoonlijke situatie. Het daadwerkelijk verbruik wijkt af door bijvoorbeeld een koudere winter. De jaarafrekening is op basis van het daadwerkelijk energieverbruik, welke op basis van de meterstanden. Ook wordt met de jaarafrekening een eventuele welkomstkorting verrekend.
Bijbetalen of terugkrijgen?
Het verschil tussen de voorschotten op basis van een geschat verbruik en de jaarafrekening op basis van een werkelijk verbruik wordt verrekend. Heb je meer verbruikt dan de schatting? Dan moet je bijbetalen. Heb je minder verbruikt? Dan krijg je een bedrag teruggestort.
Wat staat er op de jaarafrekening?
De jaarafrekening dient duidelijk te zijn. De volgende kostenposten staan op de afrekening. (de jaarafrekening is altijd inclusief btw)
- Leveringskosten: levering energie en vastrecht
- Netbeheerkosten: aansluit-, transport- en meetdiensten
- Overheidsheffingen: Energiebelasting, Opslag duurzame energie
- Eventuele welkomstpremie: cashback, korting
Voor de leveringskosten wordt veelal een specificatie opgenomen. De tarieven en verbruiken vind je terug op deze specificatie. Ook worden de verbruiken van voorgaande jaren getoond, zodat je inzicht krijgt in jouw energieverbruik.
Verbruiksgegevens, hoe verkregen?
De jaarafrekening kan pas worden opgesteld als de energieleverancier beschikt over jouw verbruiksgegevens. Verschillende manieren zijn mogelijk om aan deze gegevens te komen.
- Je hebt zelf de gegevens doorgegeven.
- De meteropnemer is langs geweest en heeft de standen opgenomen.
- Je hebt een slimme meter, deze verstuurt automatisch de informatie naar de leverancier.
- De leverancier heeft de verbruiken geschat, omdat deze geen gegevens heeft ontvangen.
Controle jaarafrekening
Controleer de jaarafrekening wanneer je deze hebt ontvangen. Kijk of de verbruiken kloppen en vergelijk diet met jouw eigen meterstanden. Is er een verschil? Neem dan contact op met jouw leverancier. Wanneer sprake is van een schatting, laat dan de jaarnota opnieuw bepalen op basis van de werkelijke meterstanden.
Eindafrekening
De eindafrekening vormt de afrekening van de periode nadat je je jaarafrekening hebt ontvangen en besluit over te stappen naar een nieuwe energieleverancier. De kostenposten op de eindafrekening zijn gelijk aan die van de jaarafrekening. Alleen zijn de kosten berekend over een kortere periode.
Hoe besparen op de jaarafrekening?
De jaarafrekening biedt de uitgelezen mogelijkheid om te gaan besparen op energie. Met de ontvangst van de jaarnota heb je de beschikking over de verbruiken. De verbruiken zijn de basis voor een goed vergelijk tussen de verschillende aanbieders van energie. De aanbieders concurreren door scherpe tarieven en welkomstkortingen. Hoe hoger in de vergelijker, hoe voordeliger de aanbieder. Een juiste vergelijking is op basis van verbruiken en actuele tarieven, omdat de voorgaande tarieven niet meer geldig zijn. Daarbij ontvangen trouwe klanten geen welkomstpremies van honderden euro’s. Overstappen loont mede daarom.