Kernreactor Tihange 1 in België heropgestart

Kernreactor Tihange 1 is sinds 12 november weer online. De herstart was eigenlijk gepland voor volgende week maandag, maar ENGIE Electrabel heeft het geplande onderhoud versneld. Momenteel wordt de centrale in fases heropgestart. Hierdoor zijn twee van de zeven kerncentrales weer actief.

Gefaseerd heropstarten

De kernreactor lag stil sinds 13 oktober voor onderhoud en wordt nu gefaseerd heropgestart. “Momenteel wordt het vermogen gradueel opgevoerd. De heropstart gebeurt gefaseerd, er moeten stappen gevolgd worden”, aldus de woordvoerster Anne-Sophie Hugé. Tihange 1 zou binnen 48 uur opnieuw volledig operationeel zijn en 962 MW vermogen leveren.

Stroomtekort voorkomen?

In België dreigde een stroomtekort omdat zes van de zeven kerncentrales stil lagen door ongepland en gepland onderhoud. Met kernenergie een aandeel van meer dan 50% in de totale elektriciteitsproductie ontstond een situatie dat import vanuit het buitenland en heropstart oude van gascentrales niet toereikend zouden zijn bij extreme elektriciteitsvraag op koude dagen. In zo’n situatie zouden delen van België gecontroleerd van het elektriciteitsnetwerk worden afgeschakeld.

Met de extra capaciteit die eerder werd gevonden en de heropstart van Tihange 1, lijkt het dreigende stroomtekort voorkomen. Voor echt koude dagen is het niet zeker of voldoende capaciteit beschikbaar is. De markt reageert positief want de stroomprijzen in België zijn weer aan het dalen.