Liander maakt zich zorgen over betaalbaarheid energie

In een rapportage van EenVandaag wordt stilgestaan bij de betaalbaarheid van de energierekening. De grootste netbeheerder van Nederland, Liander, geeft een signaal af en maakt zich zorgen over de huishoudens die de energierekening niet meer kunnen betalen.

Stijgende energierekening

Voor 750.000 huishoudens in Nederland is het een opgave om iedere maand de energierekening te betalen. De stijging van de energietarieven en de overheidsheffingen maakt dat niet alleen de lage inkomens worden getroffen, ook de midden inkomens voelen de stijgende kosten voor energie.

De stijging van de energierekening leidde eerder tot vragen binnen de coalitiepartijen over de betaalbaarheid van de energie. Liander uit nu ook zorgen over de stijgende energierekening.

“We krijgen als netbeheerders jaarlijks duizenden verzoeken doorgestuurd van klanten die niet langer hun rekening kunnen betalen. Dit gaat om klanten die geen energieleverancier meer hebben, bijvoorbeeld omdat hun contract door wanbetaling is opgezegd. Wij maken ons hier zorgen over, zeker omdat de energiemarkt flink in ontwikkeling is en de rekening gaat stijgen.” aldus Mascha van Vuuren, directeur Klant en Markt bij  Liander.

Stijging aantal afsluitingen

Jaarlijks worden 20.000 huishoudens afgesloten van energie. Met de stijging van de energierekening is het niet uitgesloten dat meer huishoudens zonder stroom en gas komen te zitten.

Liander is terughoudend met het afsluiten van elektriciteit en gas omdat het afsluiten een ingrijpende gebeurtenis is. Het afsluiten, maar ook het opnieuw aansluiten neemt veel kosten met zich mee voor de desbetreffende huishoudens. Een afsluiting leidt alleen maar tot meer financiële problemen.

“We moeten er met elkaar voor blijven zorgen dat die rekening ook op de lange termijn voor iedereen betaalbaar blijft en dus moeten we de kosten naar de toekomst toe blijven beheersen” aldus Liander.