Mogelijk miljardenverlies voor netbeheerders door vroegtijdig vervangen slimme meters

De regionale netbeheerders Liander en Steden kunnen ruim een miljard euro verliezen op hun slimme meters. De netbeheerders dreigen de frequentie – waarop deze meters werken – te verliezen.

Uitspraak rechter

Liander en Stedin laten het Financieele Dagblad weten dat ze niet in hoger beroep gaan tegen een gerechtelijke uitspraak uit februari rondom de slimme meters. Liander en Stedin gebruiken de 450 MHz-frequentie om de slimme meters op afstand uit te lezen. Met de uitspraak wordt de frequentie beschikbaar gesteld om per 2024 te worden geveild.

Veiling frequentie 450 MHz

De slimme meters maken gebruik van de 450 MHz-frequentie om deze op afstand uit te lezen. De vergunning om deze frequentie te gebruiken loopt nog tot 2024, maar daarna wordt die geveild. Als de netbeheerders die veiling verliezen, moeten ze hun meters sneller vervangen. Dat levert een kostenpost van meer dan een miljard euro op.

Inmiddels hebben ook andere partijen interesse in de 450 MHz-frequentie. Die zou kunnen worden gebruikt voor ander dataverkeer. De rechter besloot daarom in februari dat de netbeheerders geen oneindige toegang tot de 450 MHz-band kunnen claimen. Als gevolg van deze uitspraak heeft het ministerie van Economische Zaken besloten om een veiling te beginnen. De netbeheerders mogen meedoen aan de frequentieveiling, maar als ze die verliezen, moeten ze waarschijnlijk nieuwe slimme meters plaatsen. Dit zou inhouden de vroegtijdige vervanging van 5 miljoen meters.