Netbeheerder Cogas gaat verder onder Coteq netbeheer

De regionale netbeheerder Cogas gaat vanaf 1 september 2017 verder onder de naam Coteq Nebeheer. De nieuwe naamgeving en het nieuwe logo zijn het resultaat van de toezegging richting de ACM om commerciële activiteiten te scheiden van gereguleerde activiteiten. De commerciële activiteiten blijven onder de naam Cogas bestaan.

Coteq netbeheer

Cogas Infra & Beheer de netbeheerder in Oost-Nederland en is sinds de oprichting in 1966 actief in Twente en Overijssel. Via betrouwbare en veilige netwerken transporteren wij gas, elektriciteit en data naar consumenten en bedrijven. De naamswijziging komt voort om richting klanten een duidelijk onderscheid te maken tussen een netbeheerder die wettelijke taken uitvoert en bedrijfsonderdelen die ook commerciële activiteiten uitvoeren. De toezichthouder ACM heeft de opdracht gegeven om een duidelijk onderscheid te maken tussen activiteiten. Per 1 september 2017 geeft Cogas hieraan gehoor door de nieuwe naam Coteq netbeheer.

Netbeheerder gas en elektriciteit

Met de naamswijziging naar Coteq netbeheer is een duidelijke scheiding een feit. De netbeheerder Rendo zal er voor zorgen dat voor 3 oktober 2017 de commerciële bedrijven in de Rendo groep een naamswijziging ondergaan. Rendo is de laatste van de netbeheerders die de commerciële activiteiten scheidt van de gereguleerde activiteiten. De netbeheerders Enduris, Enexis, Liander, Stedin en Westland Infra hebben deze splitsing reeds uitgevoerd. De Zeeuwse netbeheerder Enduris is in april 2017 overgenomen door Stedin.

De verschillen tussen energieleverancier en netbeheerder

Energieleveranciers zorgen voor de inkoop- en verkoop van elektriciteit en gas. De Nederlandse consument is vrij om te kiezen voor een energieleverancier. Hiermee valt te besparen. Netbeheerders hebben de taak om te zorgen voor de aanleg, beheer en onderhoud van de elektriciteits- en gasnetwerken in Nederland. De netbeheerder is verantwoordelijk voor de fysieke aansluiting op het netwerk.