Nuon Blijven Loont: interessant of niet?

Nuon is door de Reclame Code Commissie (RCC) op de vingers getikt voor de campagne Blijven Loont. Een klant die al jaren stroom afneemt bij Nuon vind de campagne misleidend. De RCC gaat hierin mee en beveelt Nuon om de reclameteksten aan te passen.

Nuon Blijven Loont: misleiding?

De Reclame Commissie heeft recentelijk een aanbeveling gedaan naar Nuon om de reclameteksten rondom Nuon Blijven Loont aan te passen. De campagne loopt al langere tijd en Nuon belooft aan haar klanten een jaarlijks oplopende korting.

In de betreffende reclame wordt het woordje ‘bijvoorbeeld’ gebruikt en dat maakt volgens Nuon duidelijk dat er voorwaarden zijn. De reclame uiting: “Daarom waarderen we klanten die bij ons blijven. Bijvoorbeeld met een jaarlijks oplopende korting op stroom.” Nuon geeft aan dat met woord ‘bijvoorbeeld’ duidelijk wordt gemaakt dat de korting op stroom slechts een van de voordelen is de Nuon haar klanten biedt. Er wordt niet gezegd dat de actie geldt voor alle klanten. In de reclame verschijnt onderaan in beeld “kijk op Nuon.nl/luisteren of u ook in aanmerking komt voor Nuon Blijven loont of een van onze andere voordelen.” en daarmee wordt er (juist) een voorbehoud gemaakt.

De Reclame Code Commissie heeft een andere kijk op het woordje ‘bijvoorbeeld’. In de context van de reclame wordt door het woord ‘bijvoorbeeld’ niet gesuggereerd dat er beperkende voorwaarden zijn, maar juist meer voordelen waar blijvende klanten van kunnen profiteren. In de reclame wordt nergens een voorbehoud gemaakt dat klanten die alleen stroom afnemen niet in aanmerking komen. Immers, klanten die ‘alleen’ stroom afnemen van Nuon, zijn ook klant van Nuon. De verwijzing naar de website voor meer informatie is te summier. Daarom oordeelt de RCC dat er sprake is van misleiding, en beveelt Nuon aan niet langer op deze wijze te adverteren.

De RCC beval eerder om de televisiereclame aan te passen omdat uit de gesproken tekst “Door te luisteren, begrijp je hoe je iemand echt kunt waarderen. Luisteren geeft energie. Daarom waarderen we klanten die bij ons blijven, bijvoorbeeld met een jaarlijks oplopende korting op stroom, tot wel 25%. Kijk op Nuon.nl” niet duidelijk werd dat de korting alleen van toepassing is op de variabele leveringskosten van stroom.

Korting voor klanten die blijven

Nuon Blijven Loont is een oplopende korting op stroom voor langjarige klanten die stroom en gas of stroom en warmte afnemen bij Nuon. De korting is op de variable leveringstarieven van stroom, exclusief overheidsheffingen en btw. De korting geldt ook niet voor de netbeheerkosten. De korting geldt ook niet voor gas.

Bestaande klanten ontvangen het eerste jaar een korting van 10% en jaarlijks wordt de korting met 5% verhoogd. Dat gaat door totdat je aan 25% korting zit. Om de maximum korting te bereiken moet je dus minstens 4 jaar klant blijven.

Overstappers naar Nuon Blijven Loont krijgen het eerste jaar 5% korting en daarna 5% extra korting. Zij ontvangen dus pas na 5 jaar de maximale korting.

De korting levert jaarlijks een paar tientjes op. Stel je hebt de maximale korting van 25%. Hoeveel is de korting daadwerkelijk bij een verbruik van 3.500 kWh? Nuon VastePrijs stroom stroom 9,09 cent per kWh. (peildatum 26-12-2018) Dus die 25% korting (2,27 ct/kWh) is wel heel minimaal. Met een verbruik van 3.500 kWh is de korting 80 euro.

Zelfs met een maximale korting van 25% valt deze in het niet met de welkomstpremies van honderden euro’s die gebruikelijk zijn in de energiemarkt.