Stedin neemt de Zeeuwse netbeheerder Enduris over

Stedin de netbeheer met haar hoofdkantoor in Rotterdam neemt de Zeeuwse netbeheerder Enduris over. De verkoop aan Stedin komt voort uit de splitsingswet, de verplichting om netwerk- en energieactiviteiten te splitsen. Met de overname is een bedrag van € 450 miljoen gemoeid. Met de overname strekt het verzorgingsgebied van Stedin zich uit over: Zuid-Holland, Utrecht, Amstelland, Kennemerland, Noordoost-Friesland en Weert. Daar komt binnenkort Zeeland dus bij. Stedin is op haar beurt afgesplitst van Eneco.

Tarieven omhoog?

Is de overname door Stedin ook aanleiding om de netwerktarieven gelijk te trekken. Die vraag werd gesteld door de VEMW, de belangenbehartiger voor de zakelijke energie- en watergebruiker. Stedin geeft te kennen dat een verhogingen voorlopig niet aan de order zijn. De tarieven voor dit jaar liggen vast en bij eventuele verhogingen moeten deze worden verantwoord aan de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Tarieven die een factor drie hoger liggen bij Stedin, kunnen niet zomaar worden gelijkgetrokken.

Ontmanteling Delta

Met de verkoop van het netwerkbedrijf is Delta verder ontmanteld. Eerder heeft Delta de leveringsactiviteiten voor energie en telecom verkocht aan EQT Infrastructure. Dit voor een bedrag van € 488 miljoen betaald. Het meest waardevolle onderdeel van de verkoop is het Zeeuwse kabelnetwerk voor tv, telefonie en internet.

Na achtereenvolgens de verkoop van Delta Retail aan EQT Infrastructure en de netbeheerder Enduris aan Stedin, blijven de elektriciteitscentrales over. Deze gaan verder onder de naam PZEM, Provinciale Zeeuwse Energie Maatschappij. Met de nieuwe naam keert PZEM weer terug in Zeeland.

PZEM voor de productie, handel en levering van energieproducten en -diensten op de zakelijke markt.