Overstappen van asbestdak naar zonnedak. Essent regelt het.

Met het algemene verbod op asbestdaken per 2024 ziet Essent mogelijkheden om deze daken te saneren en te voorzien van zonnepanelen op het nieuwe dak. Essent regelt en financiert de sanering en krijgt in ruil 20 jaar gebruik van het dak.

Asbest op daken

In Nederland is nog ongeveer 68 miljoen vierkante meter aan asbestdaken, waarvan 80% bij agrariërs,  op hun stallen en schuren. Ondanks de stimuleringsregeling ‘Asbest eraf, zonnepaneel erop’ is het tempo te laag om eind 2024 alle asbestdaken volledig te hebben gesaneerd.

Essent DakVrienden

Asbest verwijderen? Zonnepanelen ervoor terug! Met DakVrienden gaat Essent eigenaren van asbestdaken helpen door de sanering volledig voor rekening te nemen. Essent regelt de financiering tot uitvoering. In ruil krijgt Essent 20 jaar het opstalrecht voor de zonnepanelen op het dak.

De zonnepanelen worden direct aangesloten op het elektriciteitsnetwerk. Hierdoor is geen sprake van teruglevering via de bestaande elektriciteitsaansluiting van de eigenaar. De eigenaar merkt dus niet dat er zonnepanelen op zijn dak liggen. Na de periode van 20 jaar worden de zonnepanelen eigendom van de eigenaar van het pand en is er nog profijt. De zonnepanelen kennen 25 jaar garantie en na 20 jaar werken de panelen nog op 80% van de capaciteit.

Met DakVrienden heeft Essent als doel om 2,5 miljoen vierkante meter asbestdak te saneren en te voorzien van zonnepanelen. Dat komt neer op ongeveer 625.000 zonnepanelen. Om mee te doen met het het project is een ondergrens van 800 vierkante meter dak met oriëntatie op de zon.

Zonnecentrales

De zonnecentrales op daken is een manier op grote volumes van elektriciteitsopwekking door zonne-energie te realiseren. Daarnaast zijn zonneweides in opmars, die enigszins omstreden zijn wegens hun impact op het landschap. Daarom kiest Essent de route van zonnecentrales op daken. Ook andere energiebedrijven zien mogelijkheden om asbestdaken te voorzien van zonnepanelen. Met alle asbestdaken is ruimte voor 17 miljoen panelen, wat overeenkomt met het stroomverbruik van 1,6 miljoen huishoudens. Essent wil voor 2019 zeker 70 bedrijven helpen met de asbestsanering.