Prinsjesdag: energierekening moet betaalbaar blijven

Dinsdag 17 september 2019 maakte het kabinet de belastingplannen 2020 bekend tijdens Prinsjesdag. De verhoging van de vermindering energiebelasting per 2020 leidt ertoe dat een gemiddeld huishouden zo’n € 100 minder gaat betalen aan belastingen. (gemiddeld verbruik 2.525 kWh, 1.179 m3) Tegelijkertijd wil het kabinet duurzaam energiegebruik stimuleren. Dit door de belasting op gas te verhogen en op elektriciteit te verlagen.

Overheidsheffingen en energierekening

De overheid hanteert de volgende heffingen: energiebelasting, Opslag duurzame energie (ODE) en vermindering energiebelasting.

Uit de stukken van Prinsjesdag blijkt dat de energiebelasting voor gas omhoog gaat met 3,99 eurocent per m3. (eerste schrijf) Bovendien wordt deze belasting de komende jaren verhoogd met 1 eurocent per m3 per jaar. De energiebelasting voor elektriciteit daal met 0,09 eurocent per kWh. En zal de komende jaren verder dalen. De tarieven Opslag duurzame energie (ODE) stijgen de komende jaren. Bedrijven gaan vanaf 2020 meer betalen; tweederde in plaats van de helft nu. De vermindering energiebelasting, een vast bedrag per aansluiting, wordt verhoogd met 178,14 euro naar 435,68 euro. (€ 527,17 inclusief btw) Hierdoor betalen huishoudens minder belasting.

Meer besparen?

Wil je meer besparen op energie in 2020? Met onze energievergelijker vind je de beste deal. Vul de gegevens in en check direct waar je het voordeligste uit bent. De vergelijker geeft de kosten inclusief eventuele welkomstkorting. Heb je nog wensen op het gebied van contractduur, duurzaamheid of energieleverancier? Gebruik dan de filters in de energievergelijker. Vergelijk de resultaten en bespaar direct tot honderden euro’s.