Recordaantal overstappers: ruim 1,6 miljoen huishoudens stappen over van energieleverancier

Het aantal huishoudens dat afgelopen jaar overstapte van energieleverancier is flink gestegen. Ruim 1,6 miljoen huishoudens veranderde van energieleverancier, een record aldus de Energiemonitor 2019 van de Autoriteit Consument & Markt. Veruit de belangrijkste reden om over te stappen was prijs. Daarna volgen redenen als een (welkomst)cadeau en de levering van groene stroom.

Energiemonitor 2019

De Energiemonitor is een jaarlijks terugkerend onderzoek naar de consumentenmarkt elektriciteit en gas. Uit de Energiemonitor 2019 – periode tussen april 2018 en april 2019 – blijkt dat bijna 1,6 miljoen van de 8 miljoen huishoudens is overgestapt. Consumenten die in de laatste jaren zijn overgestapt, blijven dit gedrag vertonen. Ruim de helft van de consumenten gaat komend jaar de energieleveranciers vergelijken. In vergelijking tot voorgaande jaren is dit aandeel hoger.

Aantal overstappers (Bron: Energiemonitor 2019, ACM)

Prijs is belangrijk, naast welkomstcadeau of groene stroom

Uit het onderzoek blijkt dat de prijs de belangrijkste reden is om over te stappen. (71%) Het loont om te vergelijken tussen de aanbiedingen van verschillende energieleveranciers. Naast scherpe leveringstarieven, zijn welkomstkortingen de manier voor leveranciers om op prijs te concurreren. Naast prijs laat het onderzoek zien dat consumenten een (welkomst)cadeau als motivatie noemen om over te stappen. In vergelijking met voorgaand onderzoek is in 2019 dit aandeel gegroeid van 18% maar 21%. Een andere belangrijke motivatie is de keuze voor een duurzame energieleverancier voor de levering van groene stroom en groen of CO2 gecompenseerd gas.

Prijsverschillen tussen leveranciers

De prijsverschillen tussen leveranciers zijn onderzocht door een momentopname in 2019 te nemen. Het blijkt dat er grote prijsverschillen zijn tussen productgroepen. (contractvormen) Een consument die bijvoorbeeld in mei 2019 een contract voor onbepaalde tijd heeft met een variabel energietarief betaalt maximaal € 2.235 aan energiekosten (op basis van 3.017 kWh elektriciteit en 1.409 m3 gas) Met een overstap naar het goedkoopste energie contract voor één jaar tegen een vast tarief, zou de betreffende consument slechts € 1.718 kwijt zijn aan energiekosten. De besparing kan dus oplopen tot maximaal € 517. Ook het vergelijken tussen de verschillende aanbieders per productgroep (contractvorm) levert voordeel op. Zo is het duurste één jaar vast contract € 2.124 tegen € 1.718 voor het goedkoopste één jaar vast contract.

Prijsverschillen producten - Energiemonitor 2019
Prijsverschillen producten (Bron: Energiemonitor 2019, ACM)

Besparen op energie?

Jij net als 1,6 miljoen huishoudens ook besparen? Onderneem actie en vergelijk tussen de energieleveranciers. Overstappen loont! Met onze energievergelijker vind je gemakkelijk en snel de voor jou beste deal. Voor een goed vergelijk ga je uit van jouw persoonlijke situatie. Op basis van jouw energieverbruik en woongegevens vind je de voordeligste energieleverancier.