Recordaantal overstappers van energieleveranciers

Ruim 1,7 miljoen huishoudens zijn overgestapt van energieleverancier in de periode april 2019 en april 2020. Dat is meer dan één op de vijf huishoudens. Nog nooit stapten zoveel consumenten in één jaar over. Prijs (74%) blijkt toch de belangrijkste reden, gevolgd door de keuze voor duurzame energie (21%) of een welkomstcadeau (17%). Dat blijkt uit het onderzoek Energiemonitor 2020 die de Autoriteit Consument & Markt (ACM) jaarlijks uitvoerd.

Overstappen van energieleverancier in cijfers - Energiemonitor 2020
Overstappen van energieleverancier in cijfers – Energiemonitor 2020

Besparen op energierekening: prijs

Besparen op de energierekening blijft de belangrijkste reden op over te overstappen van energieleverancier. Prijsverschillen tussen energieleveranciers en hun producten kunnen oplopen tot ruim 600 euro per jaar. De ACM komt tot dit verschil door in mei 2020 te kijken naar de verschillende energiecontracten in de markt. Het duurste contract – energiecontract voor onbepaalde tijd met een variabel tarief (slaperstarief) – geeft een bedrag van 1.959 euro aan energiekosten (elektriciteit en gas). Als de consument zou overstappen via een prijsvergelijker zou de energierekening 1.299 euro bedragen. (contract voor één jaar met een vaste prijs) Kortom overstappen maakt besparen op je energierekening mogelijk.

Duurzaamheid steeds belangrijker

De keuze voor groene stroom is steeds belangrijker geworden voor consumenten. In vergelijking met het onderzoek van vorig jaar is de keuze voor duurzame energie als reden gestegen van 17% naar 21%. Uit een ander onderzoek van de ACM is gebleken dat meer dan de helft van de huishoudens inmiddels groene stroom geleverd krijgt.

Overstappen gaat meer online

Consumenten maken steeds meer de keuze om online de overstap van energieleverancier te regelen. Vergelijkingswebsites maken het de consument gemakkelijk om eenvoudig en snel een vergelijk te doen tussen de energieleveranciers en hun producten. Overstappen via de klantenservice van een energieleverancier, deur-aan-deur verkoop of collectie inkoopactie neemt in aantrekkelijkheid. Consumenten willen zelf bepalen wanneer zij overstappen.

Nu ook honderden euro’s besparen op energie? Kies jouw voordeligste aanbieding op Overstappen.eu.