Shell en PGGM willen samen duurzame energieleverancier Eneco kopen

Shell en pensioenuitvoerder PGGM hebben interesse om Eneco te kopen. Nu Eneco in de verkoop staat, hebben beide bedrijven als consortium-partners aangekondigd om deel te nemen aan de gecontroleerde veiling van Eneco.

Verkoop Eneco

De aandeelhouders van Eneco kondigde vorig jaar aan om Eneco te verkopen via een gecontroleerde veiling. Daarbij doen geïnteresseerde partijen een bod om deel te gaan nemen. Shell werd al genoemd als mogelijke partij om Eneco te kopen. Dat de combinatie met PGGM is gezocht, is een verrassing. De verwachting is dat Eneco, als een van de grootste drie spelers om de Nederlandse markt met ongeveer 2 miljoen klanten, wordt verkocht tegen ongeveer 3 miljard euro.

Combinatie Shell en PGGM

PGGM als uitvoerder voor Pensioenfonds Zorg en Welzijn benaderde Shell om samen een bod te gaan doen op Eneco. PGGM met enige belangen in de energiesector vond de aankoop te groot om alleen te doen. Als consortium-partners willen beide investeren in de energietransitie van Nederland.

PGGM is met belangen in de (duurzame) energiesector al actief. Het bedrijf ziet met de energietransitie volop kansen voor langetermijninvesteringen in een duurzamere economie. Het pensioenfonds hecht waarde aan duurzaamheid en haar investeringen zijn voor de lange termijn in de wereldwijde transitie. PGGM heeft al een klein belang in Shell en oefende druk om Shell verder te vergroenen. Met de beoogde aankoop van Eneco krijgt de richting naar duurzaamheid voor PGGM als Shell een extra impuls. PGGM is al grootaandeelhouder van Ennatuurlijk dat warmtenetten exploiteert.

Nieuwe rol voor Eneco?

Eneco hoeft niet bang te zijn dat het duurzame karakter verloren gaat bij de verkoop aan Shell en PGGM. Er wordt wel eens gezegd: ‘Jullie moeten een groener bedrijf worden’. “Nou, hier zijn we” aldus Maarten Wetselaar. (directeur Shell Integrated Gas & New Energies)

Shell en PGGM willen voortbouwen op de duurzame strategie van Eneco om vanuit Rotterdam de marktpartij te worden voor Noord-West Europa. “We zijn niet van plan om dit bedrijf met een lading schuld te kopen en vervolgens te strippen. Eneco is een modelbedrijf voor wat we willen bereiken en opschalen met duurzame energie” aldus Wetselaar van Shell.

Andere partijen voor koop Eneco

Nu de aankondiging van de verkoop van Eneco is gedaan en een veiling in gang wordt gezet is het wachten op andere partijen die een bod uit gaan brengen. Volgens betrokkenen overwegen onder andere de Franse bedrijven ENGIE en Total, het Italiaanse Enel en het Japanse Misubishi een bod. Ook de naam van de Australische investeerder Macquarie wordt genoemd.