Stijging energierekening baart regionale netbeheerders zorgen

De kosten die de regionale netbeheerders in rekening brengen bij huishoudens kunnen vanaf 2022 sterk stijgen. De netbeheerders voorzien een stijging van 20% tot 25% van de netwerktarieven. De stijging is het gevolg van het tarievenvoorstel van de landelijke netbeheerder TenneT voor 2020. Regionale netbeheerders worden geconfronteerd met deze stijging en zullen deze pas in 2022 kunnen doorbelasten aan huishoudens.

Stijging energierekening

De energierekening voor huishoudens is opgebouwd uit drie delen: leveringskosten, netbeheerkosten en overheidsheffingen. De verhoging van TenneT heeft gevolg voor de netbeheerkosten. TenneT is voornemens om in 2020 € 270 miljoen in rekening te brengen bij de regionale netbeheerders, die dat niet direct in rekening mogen brengen bij huishoudens. Uiteindelijk rekenen de regionale netbeheerders de kosten wel door, waardoor huishoudens in 2022 ineens geconfronteerd worden met een stijging van 20% tot 25% in de netbeheerkosten.

De regionale netbeheerders doen een voorstel om de kostenstijging te spreiden en al in 2020 door te rekenen. Dat zou betekenen dat huishoudens gemiddeld € 19 meer gaan betalen voor de netbeheerkosten. Voorts moeten de regionale netbeheerders de komende jaren forse investeringen doen in de elektriciteitsnetten vanwege de energietransitie. Er zijn dus meer kostenstijgingen voorzien die de netbeheerders niet in één keer door kunnen rekenen. Om draagvlak voor de energietransitie te houden, is transparantie over de kosten en voorspelbaarheid van stijgingen van belang.

Stijgende energierekening? Verwachting

De energierekening voor de komende jaren laat, gelet op de voorgenomen wijzigingen in netbeheerkosten en overheidsheffingen, een stijging zien. Daarnaast zal de energietransitie een effect hebben op de kosten die de regionale netbeheerders in rekening gaan brengen voor de aanpassingen in de elektriciteitsnetten. De voorspelbaarheid van de leveringskosten is onderheving aan onder meer de wereldeconomie en conflicten.

Nu besparen?

Als huishouden heb je verschillende manieren om te besparen op je energierekening. Enerzijds het beperken van je elektriciteit- en gasverbruik. Anderzijds te kiezen voor scherpe leveringstarieven met een aantrekkelijke korting. Laatstgenoemde is het geval vanwege concurrentie tussen de verschillende energieleveranciers. Wil je besparen op je energierekening dan loont het te vergelijken tussen de aanbieders.