Stijging vaste leveringskosten per juli 2019

De vaste leveringskosten voor elektriciteit en gas stijgen per 1 juli bij Eneco en Nuon. Het vastrecht bij Essent blijft gelijk nadat deze in januari al werd verhoogd.

Tariefaanpassingen contracten onbepaalde tijd

De contracten voor onbepaalde tijd mogen tweemaal per jaar worden aangepast. De afspraak tussen energieleveranciers en de ACM maken dat op 1 januari en 1 juli de leveringstarieven mogen worden herzien. Enerzijds betreft dit de variabele leveringskosten welke gelieerd aan het energieverbruik. Anderzijds de vaste leveringskosten (voorheen vastrecht) dat elke maand hetzelfde is, ongeacht energieverbruik.

Daling variabele tarieven

Eneco en Nuon maakte bekend dat de energietarieven dalen. Bij Essen blijven deze gelijk. De daling werd verwacht omdat de prijzen op de groothandelsmarkt voor gas al enige tijd een daling lieten zien. Dit werd mede veroorzaakt door de zachte winter waardoor gasopslagen relatief vol zitten.

Wat wel stijgt bij Eneco en Nuon zijn de vaste leveringskosten. De vaste leveringskosten bij Essent blijven onveranderd omdat deze reeds zijn aangepast per januari 2019. Ook bij NLE en Budget Energie blijven de vaste leveringskosten onveranderd. In verhouding tot de grote drie lagen deze flink hoger.

Voor de nieuwkomers die niet willen ‘verdienen’ aan energieverbruik vormen de vaste leveringskosten het verdienmodel. Veelal liggen deze hoger. Zo liggen bij Vandebron voor bepaalde contracten de vaste leveringskosten boven de € 100 op jaarbasis voor één product. Bij Powerpeers ligt het maximum tussen de 80 en 90 euro.

EnergieleverancierVaste leveringskosten (EUR/maand)
Eneco5,99 (zelfde prijs stroom en gas)
Nuon3,65 (stroom)
4,35 (gas)
Essent5,99 (zelfde prijs stroom en gas)
NLE6,99 (zelfde prijs stroom en gas)
Budget Energie5,99 (zelfde prijs stroom en gas)

Verdienmodel: van levering naar vaste kosten

De stijging van de vaste leveringskosten kan worden verklaard door enerzijds de trend die de nieuwkomers hebben ingezet en anderzijds daling van de hoeveelheid geleverde energie. Laatstgenoemde door energiebesparing of door eigen opwek en saldering.

In sommige gevallen gaan klanten zelfs over van de standaard dubbele contracten voor elektriciteit en gas, naar een enkel contract voor de levering van elektriciteit. De vaste leveringskosten voor gas vallen dus weg.

Met de daling of zelfs het wegvallen van gascontracten valt een inkomstenbron weg. Echter de energieleverancier maakt wel kosten voor de bedrijfsvoering (bijvoorbeeld administratie, klantenservice en handel) en om deze kosten te dekken, is verhoging van de vaste leveringskosten als inkomstenbron een aangewezen mogelijkheid.

De stijging van de vaste leveringskosten laten zien dat de rol van een energieleverancier aan het verschuiven is; van een productleverancier naar een dienstenleverancier. In plaats van een prijs per product (stroom of gas) welke gelieerd aan verbruik, komt er dan een prijs voor de geleverde dienst (licht, stroom en warmte) en deze is onafhankelijk van het daadwerkelijke verbruik. Alhoewel nog geen sprake is van een 100% dienstenleverancier, geven de stijgende vaste leveringskosten wel blijk van deze richting.

Besparen op energie?

De Energiemonitor 2019 is duidelijk: 1,6 miljoen huishoudens besparen op energie door overstappen. Jij ook besparen op energie? Onderneem actie en vergelijk tussen de energieleveranciers. Overstappen loont! Met onze energievergelijker vind je gemakkelijk en snel de voor jou beste deal. Voor een goed vergelijk ga je uit van jouw persoonlijke situatie. Op basis van jouw energieverbruik en woongegevens vind je de voordeligste energieleverancier.