Stroom gratis? Zefs geld toe door negatieve stroomprijzen

Voor het eerst in de geschiedenis was de stroomprijs in Nederland gemiddeld over de hele dag negatief. Stroomproducenten moesten op Tweede Paasdag betalen voor de stroom die zij produceerden. Oorzaak is de lage vraag door de Coronacrisis en de overproductie van zon en wind.

Negatieve stroomprijzen

De laatste weekenden bleek al dat op zondag de dagprijzen voor stroom laag waren. De prijzen gingen van 20 EUR per MWh naar 4 EUR per MWh op 29 maart. De eerste zondag van april liet een prijs van 4 EUR per MWh zien. Tweede Paasdag (13 april) liet zelf een prijs zien van -5,50 EUR per MWh. Nooit eerder was de dagprijs zo laag in Nederland. Tijdens de uren 14 en 15 was de dagprijs zelfs -80 EUR per MWh.

Oorzaken: Corona en duurzame energieopwekking

De omslag naar negatieve stroomprijzen is het gevolg van een aantal factoren. Op de eerste plaats is in geheel Europa de vraag naar energie sterk gedaald door de Coronacrisis. De piekvraag in Nederland is gedaald; op werkdagen van 14 GW naar 11 GW wat het niveau is van het weekend en het weekend zelf kent een daling van 1 GW tot 10 GW.

Op de tweede plaats bleek het erg zonnig de afgelopen weken waardoor de productie van zonne-energie sterk is toegenomen. De ruim 4 GW aan vermogen werkte door in de spotprijs. Voor Tweede Paasdag werd een zonnige dag voorspeld in combinatie met toenemende wind.

Naast de verandering in vraag en de overproductie van zon en wind, werd Nederland overspoeld door goedkope stroom uit het buitenland. Daarbij speelt de hoge beschikbaarheid van interconnectie tussen de hoogspanningsnetwerken met Duitsland een belangrijke rol. Ook de verplichting van conventionele elektriciteitscentrales om warmte te produceren voor stadsverwarming werkt door in de stroomprijzen. De stijging van het aanbod drukt verder de prijzen. Alle factoren tezamen zorgde ervoor dat op Tweede Paasdag de stroomprijs voor het eerst gemiddeld over de hele dag negatief was.

Consument ook gratis stroom?

Het meerendeel van de consumenten heeft contracten met vaste prijzen en profiteren dan ook niet van de negatieve prijzen op de groothandelsmarkt voor stroom. Het lijkt wellicht interessant om bij een energieleverancier als easyEnergy afgerekend te worden op dagprijzen, echter de voordelen van welkomstkortingen wegen vooralsnog niet op tegen de lage stroomprijzen. Het blijft dus lonend om nu te kijken naar aantrekkelijke energietarieven en een korting. Gebruik onze energievergelijker voor het vinden van de beste deal!