De kans op een dreigend stroomtekort in België is gedaald omdat de Belgische netbeheerder Elia en de minster van Energie, Marie Christine Marghem, extra productiecapaciteit van zo’n 750 MW hebben gevonden. Het dreigende elektriciteitstekort bij een koude winter van ongeveer 1.700 MW is gedaald tot ongeveer 900 MW.
Afschakelplan en extra capaciteit
Vorige week werd door de minster Marghem aangekondigd dat in november zes van de zeven kernreactoren niet operationeel zouden zijn in de maand november. Ook was het niet duidelijk welke van de zes reactoren weer operationeel zouden zijn in de winterperiode. Juist in de winterperiode is de vraag naar elektriciteit hoog omdat de Belgische huishoudens vaker dan Nederlands hun huizen elektrisch verwarmen. In de winter zou het stroomtekort een orde grootte hebben van 1.600 tot 1.700 MW. Om een serieuze black-out te voorkomen, een situatie die leidt tot het instorten van het elektriciteitssysteem, werd een afschakelplan opgesteld. In dit plan worden eerst grootverbruikers en daarna verschillende gebieden tijdelijk van het elektriciteitsnetwerk afgesloten, zodoende de elektriciteitsvraag te beperken en de balans tussen vraag en aanbod te herstellen.
De extra productiecapaciteit, onder meer het opstarten van de oude gascentrale Vilvoorde en het vervroegen van gepland onderhoud aan Tihange 1, heeft het tekort doen dalen met 750 MW. Daarmee is de kans op het inzetten van een afschakelplan kleiner geworden.
Import Nederland en Frankrijk
Het stroomtekort van België leidt tot export van stroom uit Nederland en Frankrijk. Tussen Nederland en België liggen twee interconnectoren die de elektriciteitsverbinding vormen tussen de beide landen. Echter de capaciteit van deze verbindingen is beperkt omdat een teveel aan export leidt tot een systeemonbalans.
De Belgische netbeheerder Elia geeft te kennen dat import niet afdoende is om de levering van energie te garanderen. Wanneer een koude periode zich voordoet, is import noodzakelijk. De Franse netbeheerder RTE laat weten dat bij een strenge winter een vermogen van 1.000 MW mogelijk beschikbaar is.
Alhoewel het weer zich moeilijk laat voorspellen, laten de elektriciteitsprijzen een stijgende trend zien. Op de groothandelsmarkt zijn de contracten voor levering november en het eerste kwartaal 2019 gestegen. Voor huishoudens zal deze stijging doorwerken in de tarieven die zij betalen voor energie. Zelfs in een stijgende markt valt te besparen. Kijk naar de aantrekkelijk acties en aanbiedingen van de Belgische energieleveranciers!