De transportkosten maken onderdeel uit van de energierekening. Voor 2019 stijgen de tarieven voor het transport van elektriciteit en gas gemiddeld met 1,5 euro per huishouden per jaar. Dit blijkt uit de publicatie van de tarievenbesluiten voor de regionale netbeheerders en de landelijk netbeheerder TenneT.
Netbeheer en toezicht
De netbeheerders zijn verantwoordelijk voor het transport van energie en hebben een monopolie op deze activiteiten. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) ziet toe dat de transport- en aansluittarieven niet hoger zijn dan nodig. De ACM draagt hiermee bij aan een betaalbare, betrouwbare en duurzame energievoorziening.
Transporttarieven en marktintegratie
De hoogte van de transporttarieven elektriciteit worden mede bepaald door de investeringen die de landelijk netbeheerder TenneT moet doen voor marktintegratie. Waarom staat marktintegratie op de agenda van de Europese regulatoren? Door de uitwisseling van elektriciteit tussen markten wordt er meer handel mogelijk tussen markten en dat vertaalt zicht in lagere elektriciteitsprijzen op de groothandelsmarkten. Bovendien maakt de koppeling de uitwisseling van duurzame energie mogelijk. Een voorbeeld van de uitwisseling tussen landen is de NordNed-kabel tussen Noorwegen en Nederland. Ook de nieuwe COBRA-kabel maakt het straks mogelijk om energie uit te wisselen en vormt een verbinding tussen Nederland en Denemarken.
Stijging transporttarieven
De transporttarieven stijgen voor 2019 licht. Gemiddeld is de stijging 1,5 euro per huishouden per jaar. Op de totale energierekening is deze stijging beperkt. Transport- en aansluittarieven maken gemiddeld 20% deel uit van de energierekening van de consument. Voor een gemiddeld huishouden bedragen de kosten 300 tot 370 euro per jaar. Ondanks de lichte stijging in de transporttarieven, stijgt de energierekening als geheel door de aanpassingen in de energiebelasting en heffingskorting.