De leveringstarieven voor elektrictiteit en gas blijven komend jaar gelijk bij de grootste energieleveranciers. Dat blijkt uit de tariefbesluiten van Essent, Eneco en Vattenfall.
Variabele energiecontracten
Energieleveranciers hebben twee momenten in het jaar, 1 januari en 1 juli, dat zij de leveringstarieven kunnen aanpassen voor consumenten met een variabel contract. De aanpassingen gelden voor zowel het vaste tarief en het variabele tarief per kWh en kubieke meter. De vast leveringstarieven (vastrecht) stegen in 2019.
Energierekening 2020: daling; stijging 2022
Met de bekendmaking van de variabele leveringstarieven valt op te maken of de energierekening voor 2020 zal stijgen of dalen.
Gebasseerd op de energietarieven, netbeheerkosten en de overheidsheffingen valt op te maken dat de energierekening voor 2020 lager uitvalt. Dit ondanks de stijging van de energiebelasting op gas. Met de stijging van de energiebelasting op gas en de daling van de energiebelasting op elektriciteit wordt een duurzaam energieverbruik verder gestimuleerd. De hogere terugave energiebelasting (vermindering energiebelasting) zorgt voor de grootste daling van de energierekeing voor huishoudens. Dit bedrag wordt in 2020 verhoogd van € 311 naar € 527.
Netbeheerders maken zich wel zorgen over de langere termijn. Zij merken op dat per 2022 de netbeheerkosten hoger uit kunnen gaan vallen door de inversteringen in de elektriciteitsnetwerken ten behoeve van duurzame energie.
Besparen op energie?
Is het aanhouden van een variabel energiecontract voordelig? Nee! Juist wisselen van energieleverancier geeft jou het voordeel van aantrekkelijke tarieven en een welkomstpremie. Je bespaart honderden euro’s en het kost je slechts enkele minuten via onze energievergelijker.