Vattenfall neemt DELTA over

Het Zweedse Vattenfall, het moederbedrijf van Nuon, neemt DELTA over. Dat hebben de beide bedrijven bekend gemaakt. Door de overname groeit het klantenbestand van Nuon/Vattenfall in Nederland met 170.000 klanten. Omtrent het overnamebedrag is geen uitspraak gedaan. De overname dient verder nog goedgekeurd te worden door de toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM).

Overname DELTA Energie

DELTA Energie wordt door Vattenfall overgenomen. Het telecomonderdeel blijft afzonderlijk opereren. Wel blijven de bedrijfsonderdelen na de overname samenwerking, zodat multi-utility blijft. Verder blijven winkels van DELTA in Zeeland behouden om contact te houden met klanten. In de winkels kunnen klanten zowel energiecontracten als telecomabonnementen afsluiten.

DELTA Energie zal verder gaan als zelfstandig bedrijf. Vooralsnog zal de naam DELTA niet verdwijnen. De afspraak is dat de merknaam minimaal 2 jaar zal blijven bestaan.

DELTA ontmanteling

Vooruitlopend op de verplichting om leverings- en netwerkactiviteiten te scheiden, werd voor DELTA in 2016 reeds een koper gezocht. Vattenfall toonde interesse, maar wilde alleen de energielevering overnemen. Uiteindelijke werd het Zweedse investeringsfonds EQT Infrastructure de nieuwe eigenaar van DELTA en gingen de netwerkactiviteiten door onder de naam Enduris. In 2017 werd Stedin eigenaar van Enduris. Op het vlak van energieproductie was DELTA ook actief. Deze activiteiten zijn zelfstandig voortgezet onder de naam PZEM. PZEM is actief in de productie, handel en levering van energieproducten en -diensten op de zakelijke markt.

Overnames in de energiemarkt

De energiemarkt blijft in beweging door de overname van DELTA door Vattenfall. Het laat zien dat kleinere leveranciers op de kleinverbruikersmarkt (huishoudens, MKB) worden overgenomen of om zullen vallen omdat schaalgrootte van belang wordt. De consolidatie op de energiemarkt zal zich de komende jaren voortzetten. Vorig jaar werden al een aantal overnames gedaan: Budget Energie kocht NLE, Eneco kocht het leveringsbedrijf E.ON Benelux en Greenchoice kocht in de zomer Qurrent.